INFORÁDIÓ 
2020. október 1. csütörtök
Malvin

mma

vashegyi györgy

nat

Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke beszédet mond a Magyar Művészeti Akadémia új irodaházának átadóünnepségén Budapesten, a VI. kerületi Andrássy úton 2018. augusztus 28-án.

Értékelt és a készülő nemzeti alaptantervről is beszélt az MMA elnöke

Infostart / InfoRádió - Seres Gerda

Szeptembertől száz ösztöndíjas kezdhette meg munkáját az Magyar Művészeti Akadémia megújított ösztöndíjprogramja keretében. Az MMA közgyűlésén Vashegyi György értékelte az elmúlt fél évet és tagozati díjakat adott át.

Szeptembertől száz ösztöndíjas kezdhette meg munkáját az MMA megújított ösztöndíjprogramja keretében - mondta el Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke a májusi közgyűlés óta eltelt időszakról.

Hozzátette: összesen több mint 1300 pályázat érkezett az MMA-hoz, amelyből formailag 1118 pályázat volt érvényes. Ebből a döntőbizottság a második körben 524 pályázat közül választotta ki a 100 nyertest. Erről a programról még augusztusban beszélt az InfoRádiónak az MMS elnöke, mint mondta,

három év alatt épül fel a teljes rendszer, amelybe 2022-re egyszerre 300 ösztöndíjas kerülhet. Ennek az anyagi forrásigénye évente mintegy 800-900 millió forint.

A közgyűlésen arról is beszélt az elnök, hogy hosszabb távon kiállításokon, koncerteken előadásokon szeretnék bemutatni az ösztöndíjasok munkáját. Vashegyi György beszámolt arról is, hogy az MMA és a Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMKI) együttműködésében elindult az ösztöndíjasok honlapja, amelyen fényképes bemutatkozás található az ösztöndíjasokról és a tervek szerint ott követhető lesz a program alatt végzett művészeti tevékenységük is.

Az intézmény elnöke az MMA kulturális szerepvállalásai közül kiemelte az Arany János-év kapcsán elindult Hallgatni Aranyt! elnevezésű projektet.

A 2018 nyarán indult népszerűsítő országjáráson mintegy kétezer középiskolás ismerkedett meg a honlappal, amely hangzóanyag formájában ingyenesen teszi elérhetővé Arany János jelentős műveit. Hangsúlyozta, hogy a megszavazott pályázati pénzeknek köszönhetően folytatódhatnak a rendhagyó irodalmi órák az ország további iskoláiban, de a honlap még bővül Arany János életének fontosabb állomásairól szóló alkotásokkal és riportfilmekkel.

A nyár végén véleményezésre kapott nemzeti alaptanterv-tervezetről Vashegyi György azt mondta, hogy az oktatási bizottság tagjai mellett az elnökség tagjai, és a tagozatvezetők előremutató, jelentős részben bíráló szakmai észrevételeket tettek. Szerntük

az új tervezet jelzi ugyan a megújulási törekvést, de nem ígér valódi kitörést a magyar köznevelés elöregedett, egyoldalú és tantárgycentrikus útvesztőjéből, nem készíti elő az alapvető változtatásokat.

Hozzátette, ezért felajánlotta a miniszternek és a kutatócsoport vezetőjének az MMA szakmai együttműködési készségét.

Az MMA elnöke arról is beszélt, hogy a nemzeti szalon 2018-as tárlatát mintegy 29 ezren látták. A helyszínt biztosító Műcsarnokra továbbra is fontos kiállítótérként tekintenek, bár tudják, hogy az épület felújítása nem sokáig halogatható. Vashegyi György kiemelte, hogy 2019-ben is igyekeznek tovább erősíteni a nemzetközi kapcsolatokat, így több helyszínen, többek között Prágában, Passauban, Dél-Koreában és Teheránban kiállításokon, fesztiválokon mutatkoznak be.

A Magyar Művészeti Akadémia Pesti Vigadóban zajló közgyűlésén tiszteletbeli taggá választották Helmut Rilling karmestert és tagozati díjakat adtak át, erről itt írtunk bővebben.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

MMA közgyűlés - Vashegyi György
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018