eur:
392.54
usd:
365.78
bux:
66792.01
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Wikipedia

Mohácsi vész: leszakadt a komplejáró

Az alacsony vízállás miatt leszakadt a komphoz vezető lejárat vége. A halaszthatatlan javítás 53 millió forintba kerül, az önkormányzat a Belügyminisztériumhoz fordul segítségért.

A Dunán eddig sohasem tapasztalt rendkívül alacsony vízállás miatt beszakadt a mohácsi komphoz vezető rámpa vége a szigeti oldalon. A javítás halaszthatatlan, a beavatkozás 53 millió forintba kerül. Mivel az önkormányzat csak a munkák egy részét tudja saját forrásaiból finanszírozni, azt tervezik, hogy a Belügyminisztérium ilyen, előre nem látható károk helyreállítását szolgáló vis maior alapjához fordul támogatásért, 37 millió forint vissza nem térítendő támogatást kérve - írja a bama.hu.

Három évvel ezelőtt a városi oldalon a kompkikötőt 6,5 méterrel hosszabbították és erősítették meg, amihez mintegy 2500 tonna követ használnak fel. Ezt megelőzően két alkalommal, az 1990-es, majd a 2000-es évek elején a révátkelő felújításakor a rámpavég megerősítésére együttesen már több mint négyezer tonna követ hordtak a Dunába.

A folyó vízszintje Mohácsnál az egy métert sem éri el. A hajóforgalom hónapok óta szünetel, ami súlyos károkat okoz, a betakarított gabona jelentős része raktárakban áll. A nyár második felétől október végéig szinte egyáltalán nem volt csapadék a Duna vízgyűjtő területén. Emiatt októberben minden idők legalacsonyabb dunai vízállását jegyezték fel az ország számos pontján, köztük Mohácson is. Hatvan centimétert mutatott a mérce, kevesebbet, mint 2013-ban, amikor az eddigi negatív rekordot regisztrálták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×