INFORÁDIÓ 
2020. október 27. kedd
Szabina

mohács

komp

javítás

duna

vízállás

Mohácsi vész: leszakadt a komplejáró

Mohácsi vész: leszakadt a komplejáró

Infostart

Az alacsony vízállás miatt leszakadt a komphoz vezető lejárat vége. A halaszthatatlan javítás 53 millió forintba kerül, az önkormányzat a Belügyminisztériumhoz fordul segítségért.

A Dunán eddig sohasem tapasztalt rendkívül alacsony vízállás miatt beszakadt a mohácsi komphoz vezető rámpa vége a szigeti oldalon. A javítás halaszthatatlan, a beavatkozás 53 millió forintba kerül. Mivel az önkormányzat csak a munkák egy részét tudja saját forrásaiból finanszírozni, azt tervezik, hogy a Belügyminisztérium ilyen, előre nem látható károk helyreállítását szolgáló vis maior alapjához fordul támogatásért, 37 millió forint vissza nem térítendő támogatást kérve - írja a bama.hu.

Három évvel ezelőtt a városi oldalon a kompkikötőt 6,5 méterrel hosszabbították és erősítették meg, amihez mintegy 2500 tonna követ használnak fel. Ezt megelőzően két alkalommal, az 1990-es, majd a 2000-es évek elején a révátkelő felújításakor a rámpavég megerősítésére együttesen már több mint négyezer tonna követ hordtak a Dunába.

A folyó vízszintje Mohácsnál az egy métert sem éri el. A hajóforgalom hónapok óta szünetel, ami súlyos károkat okoz, a betakarított gabona jelentős része raktárakban áll. A nyár második felétől október végéig szinte egyáltalán nem volt csapadék a Duna vízgyűjtő területén. Emiatt októberben minden idők legalacsonyabb dunai vízállását jegyezték fel az ország számos pontján, köztük Mohácson is. Hatvan centimétert mutatott a mérce, kevesebbet, mint 2013-ban, amikor az eddigi negatív rekordot regisztrálták.

Nyitókép: Wikipedia
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018