eur:
394.05
usd:
364.76
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Társasházak 2015. január 3-án, amelyekben telefonvezérlésű lift működik Komlón. A város hét tízemeletes házában mobiltelefonos technológiával korlátozták a lifthasználatot, hogy a közös költséggel elmaradó lakókat fizetésre szorítsák.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Elvarrják a szálakat - területcseréről szavaz Komló és Mánfa

Speciális területcserére készül a két baranyai település, részben lakott településrészeket adnának át egymásnak, ha a népszavazáson erre rábólint Mánfa és Komló népe.

Komló 85 ingatlant adna 23 hektárnyi területen Mánfának, Mánfa cserében 154 hektárnyi területen 122 ingatlant adna.

A vs.hu a helyi választási iroda vezetőjét, a komlói közös önkormányzati hivatal jegyzőjét, Vaskó Ernőt idézve azt írja, a népszavazást azért kellett kiírni, mert a korábban egy településként működő Komló és Mánfa az 1990-es évek elején történt különválása óta maradtak rendezetlen, nyitott kérdések, amelyeket területcserével lehet rendezni.

A népszavazáson kizárólag az érintett területeken lakók vehetnek részt: a választási névjegyzékben Mánfán négyen, Komlón pedig 34-en szerepelnek. A népszavazás időpontjáról hamarosan dönt a helyi választási bizottság.

A népszavazásról a Bama.hu azt írja, a területcserét előkészítő bizottság minden körülményt mérlegelve megállapította, hogy a változás a lakosságot hátrányosan nem érintené. Komló és Mánfa közös önkormányzati hivatalt működtet, így a helyi ügyintézés ugyanúgy történne, mint eddig. A közszolgáltatók ugyanazok a két településen, orvoshoz, iskolába, óvodába Komlóra járnak a mánfaiak – ebben se lenne tehát változás.

Polics József, Komló polgármestere a Baranya megyei hírportálnak arról beszélt, hogy

az elmúlt időszak fejlesztései tették szükségessé a lépést.

A budafai meddőhányókra napelemparkok épülnek – ezek a területek Komló tulajdonában vannak, ám Mánfa közigazgatási területén találhatók. A határtetői zártkertekkel éppen ellenkező a helyzet: Komló és Mánfa 1992-ben történő szétválásakor, a mánfai törekvések ellenére ezeket Komlóhoz kapcsolták, így a város közigazgatási határain belülre kerültek, ám zömében Mánfa tulajdonában vannak. Így a városnak fizetik az ott élők a helyi adókat, ám a területekért bérleti díjat Mánfa önkormányzata szed.

Mi változik az ott élők életében a referendum után?

Hivatalosan csak a lakcímkártya adatai, a mindennapokban azonban ennél több. A Bama.hu cikke szerint Mánfa lakosságszáma 771 fő, ez az átcsatolt területen lakókkal, azaz 38 fővel megnőne a csere eredményeként.

Ekkora növekedés kedvezőbb feltételeket teremthet a falu részére mind a központi támogatások, mind a pályázati lehetőségek tekintetében.

Az új mánfai lakosok igénybe vehetik a tanyagondnoki szolgálatot, ami jelenleg, komlóiként nem áll rendelkezésükre. A zártkerti ingatlanok lakói a Mánfához való tartozásukat követően mentesülnek az építményadó fizetési kötelezettségük alól is, hisz a faluban ilyen helyi adót nem szednek.

Az átcsatolásban érintett lakosok az ingatlanokat továbbra is megközelíthetik majd komlói helyi buszbérlettel. Ha a területcserét a helyi népszavazáson támogatják az érintettek, új lakcímkártyát kell majd igényelniük.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×