eur:
393.3
usd:
367.95
bux:
66092.82
2024. április 24. szerda György

2020 közepére készülhet el az M76-os első két szakasza

A Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő, kétszer kétsávos gyorsforgalmi út "extrákkal" épül.

A tervek szerint 2020 közepére elkészül az M76-os gyorsforgalmi út Zalaegerszeg határában és Balatonszentgyörgy térségében már épülő első két szakasza - közölte az útépítésért felelős miniszteri biztos Zalaegerszegen. Vigh László országgyűlési képviselő (Fidesz) a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján elmondta:

a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő, kétszer kétsávos gyorsforgalmi út "okosútként" épül, ugyanis csatlakozik a zalai megyeszékhelyen épülő, önvezető autók vizsgálatára is alkalmas tesztpályához.

A Zalaegerszeg határában épülő 1,5 kilométeres útszakasz költsége 3,7 milliárd forint, és várhatóan 2020 közepére készül el.

A zalai megyeszékhely határában a jelenlegi 76-os úttal azonos nyomvonalon készül a Modern városok program fejlesztéseként a gyorsforgalmi út, amelynek teljes, mintegy 40 kilométeres vonalán nem lesznek szintbeli kereszteződések. A sajtótájékoztató helyszínén is éppen a leendő sztráda alatti földút-vadátjáró, illetve a közelben készülő gyalogos aluljáró építését mutatta be a kivitelező Colas Zrt. a sajtó képviselőinek.

5G is lesz egy szakaszon

Az M76-os építése az év elején indult. A zalaegerszegi csatlakozás mellett párhuzamosan, 38,8 milliárd forintos költségből zajlik az építkezés az M7-es autópálya és Balatonszentgyörgy közötti 8,5 kilométeres szakaszon, a két építkezés közötti 24 kilométeres új nyomvonal tervezése pedig még tart - idézte fel Kiss Boglárka, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) szóvivője.

Beszámolt arról is, hogy

a tesztpályához kapcsolódó létesítményként a NIF több szakaszon 5G-s kommunikációs hálózatot épít ki a leendő gyorsforgalmi úton.

Az M7-es csatlakozás térségében, valamint a tervezés alatt lévő nyomvonal 10 kilométeres szakaszán működik majd a szinte késedelem nélküli kommunikációt biztosító 5G rendszer.

A szóvivő az MTI kérdésére elmondta: a zalaegerszegihez hasonlóan a balatonszentgyörgyi szakasz is elkészül 2020 közepére, mindkettőt várhatóan birtokba is vehetik a közlekedők. Az M76-os teljes elkészültét pedig 2022 végére tervezik - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Egyre nagyobb figyelmet kap az unióban a zöld átállás megvalósítása, amihez különböző támogatási keretösszegek állnak rendelkezésre. A legnagyobb prioritás most ezen a téren az EU-ban a tiszta energia kérdése. Az ebbe történő befektetés segít megvalósítani a célokat. Az Európai Bizottság több fronton küzd a zöld átállás megvalósulásáért, ehhez 93 milliárd euró áll rendelkezésre, amivel ez most a legnagyobb ilyen projekt a világon - hangzott el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján, ahol Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója többek között az EU-s pályázati lehetőségekről beszélt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×