eur:
393.29
usd:
367
bux:
66620.54
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Hárommilliós a Fidesz tábora, az ellenzékiek közül csak a Momentum növekszik

Minden második választó a kormánypártok szimpatizánsa. A Jobbik továbbra is "ezüstérmes". A Medián friss kutatása szerint a tíz legnépszerűbb politikusból kilenc kormánypárti, a kakukktojás Karácsony Gergely.

A teljes felnőtt magyar népesség 38 százaléka, nagyjából 3 millió ember szavazna a kormánypártokra - közölte a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásában pénteken.

Az október 10. és 29. között 2000 ember személyes megkérdezésével készült felmérés eredménye szerint

a Fidesz-KDNP egy most vasárnapi választáson megszerezné a szavazatok abszolút többségét (51 százalékát),

vagyis elmondható, hogy minden második választó Fidesz-szavazó.

A pártverseny második helyén továbbra is a Jobbik található, a múlt havival megegyező 10 százalékos táborral (800 ezer szimpatizáns).

Az MSZP-P szintén megtartotta 5 százalékos népszerűségét (400 ezer szimpatizáns),

míg a DK a teljes népesség 4 százalékának támogatására számíthat (320 ezer szimpatizáns).

Októberben a többi releváns párt számára csak a felnőtt magyarok 2-2 százaléka (160 ezer ember) mutatott érdeklődést.

Különösen az LMP szerepelt rosszul,

amely már csak a választópolgárok 2 százalékát tudhatja maga mögött. Népszerűségének mértéke így megegyezik a már hónapok óta ezen a szinten álló Momentuméval és a Magyar Kétfarkú Kutyapártéval. Az újonnan alapított Mi Hazánk továbbra is 1 százalékon áll (80 ezer ember).

A választáson részvételüket ígérő választópolgárok pártpreferenciái kis mértékben változtak a szeptemberi adatfelvétel óta. A Jobbik az előző havinál 1 százalékponttal gyengébben, 17 százalékon áll, míg az MSZP-P közös lista 10, a DK listája 8 százalékot érne el.

Nagy a tülekedés a parlamenti küszöb közvetlen közelében, de az októberi felmérés alapján

a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt továbbra sem jutna be a magyar és az uniós parlamentbe,

az LMP pedig kiesne mindkét testületből. Az 1 százalékon álló Mi Hazánk Mozgalomnak sem volt erre még esélye a Volner János csatlakozása előtt készült adatfelvétel alapján.

Medián: 45 százalékon a Fidesz

A Medián eredményei a fentiektől csak minimálisan térnek el. Mint Hann Endre, a kutatócég ügyvezető igazgatója az InfoRádiónak elmondta, 45 százalékon áll a Fidesz-KDNP a teljes népességen belül.

Változások nem is nagyon történtek a Medián adatai szerint sem, az ellenzéki pártok esetében történt némi visszaesés;

a Momentum erősödött, 3 százalékon áll, megelőzve az LMP-t.

A lebiztosabb, legelkötelezettebb szavazótáborral - a kispártok közül - a DK bír a Medián szerint, a többi ellenzéki párt támogatóinak kisebb része menne el szavazni egy mostani választáson - fogalmazott Hann.

"Az ellenzéki szavazók harmada azt mondta, hogy ha lenne egy, az ízlésének jobban megfelelő párt, akkor szívesen voksolna inkább arra"

- tette hozzá.

Átszavazásra ugyanakkor a kormánypártiaknak csak az ötöde lenne rábírható.

A tíz legnépszerűbb politikus közül tíz kormánypárti - Orbán Viktor még növelte is a támogatottságát az elmúlt időszakban -, a kakukktojás Zugló polgármestere, Karácsony Gergely.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

A 2008-as pénzügyi válság kirobbanása utáni állapotokat idézte a magyar lakáshitelpiac tavalyi inaktivitása: ebben az évezredben egyedül 2013-ban történt kevesebb lakáshitel-folyósítás, mint tavaly. A KSH friss adatai alapján összesen 652 ezer lakáscélú hitelszerződés él Magyarországon, ami 22%-kal elmarad a 2008-as csúcstól. A hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya nagyjából egyharmadra süllyedt, vagyis aki tehette, nem hitelből vásárolt. Az idei év már a fellendülésről szól, de hogy miként zajlik ez, arról a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján lehet érdekes szakértői véleményeket hallani, érdemes mielőbb regisztrálni!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×