INFORÁDIÓ 
2019. április 19. péntek
Emma

pintér sándor

menekült

menekültstátusz

Friedland, 2016. április 4. Szíriai menekültek érkeznek a friedlandi fogadóállomásra a közép-németországi Göttingen közelében 2016. április 4-én. Ettől a naptól fogva az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött megállapodás értelmében a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba, az EU-tagországok pedig cserében átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. (MTI/EPA/Swen Pförtner)

Nehezítene a kormány a menekültstátusz megszerzésén

Infostart / InfoRádió

Már sokkal kisebb börtönbüntetés is elég lenne a visszautasításhoz Pintér Sándor terve szerint, aki a kérvényt benyújtóknak csak részben engedné meg az elektronikus ügyintézést.

A Belügyminisztérium új javaslata szerint nem kaphatna Magyarországon menekültsztátuszt az, akit bíróság korábban 3 év börtönre ítélt, például a köznyugalom elleni bűncselekményben elmarasztalták - írja a Napi.hu. A Pintér Sándor miniszter által jegyzett, terjedelmes módosítócsomag hosszan sorolja a konkrét tényállásokat: a nemi élet szabadsága vagy az egészséget veszélyeztető bűncselekmény is fal lehet lehet a státusz felé.

A korábbi törvény 5 éves elítéltséget határozott meg.

A kérelem a módosítás elfogadásával elektronikusan is benyújtható lesz, de a biometrikus adatok felvétele végett személyesen is meg kell jelenni miatta.

Alaposabb ellenőrzés vár a már itt tartózkodókra is

A módosítási terv egyéb részeiből kiderül, bővülhet az idegenrendészeti és menekültügyi hatóság ellenőrzési jogköre is a külföldiek magyarországi tartózkodásával kapcsolatos visszaélések megelőzése, felderítése, az ellenőrzés hatékonyabbá tétele érdekében.

A távirati iroda összeállítása alapján komoly változást jelenthet az is, hogy a magyar állampolgárok harmadik országbeli családtagjai a továbbiakban nem bírnak a szabad mozgás és tartózkodás jogával, ehelyett rájuk - más európai uniós tagállamok rendelkezéseivel összhangban - a harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó általános szabályokat kell majd alkalmazni

A változtatások többsége január 1-jén léphet hatályba, míg egyes részei jövő júliustól. A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló, valamint a menedékjogról szóló törvények módosításának egyes pontjai kétharmados támogatást igényelnek.

Évente százak jönnek

A nemzetközi védelemben részesülők száma elvileg nyilvános adat: 2015-ben 508, 2016-ban 432, 2017-ben pedig 1291 menekültet fogadott be Magyarország.

Idén eddig összesen 565 menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be és 354 fő részesült a nemzetközi védelem valamilyen formájában (menekült, oltalmazott, befogadott).

A migrációval kapcsolatos kiadások közben nagyon megnőttek, a Belügyminisztérium 2018 második félévére 36,6 milliárd forintot adott az Országos Rendőr-főkapitányságnak migrációs feladatokra. A Büntetés-végrehajtás Országos parancsnoksága pedig hasonló címszóval 464 millió forintot kapott.

Nyitókép: MTI/EPA/Swen Pförtner
A címlapról ajánljuk

Megszólalt Dárdai Pál

A Hertha BSC labdarúgócsapatának vezetőedzői posztjáról távozó Dárdai Pál a jövőjéről...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018