eur:
395.74
usd:
371.98
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A versenyszféra várja az elbocsátott közszolgákat - lapszemle

Tarlós István a Népszavának azt mondta: nem ért egyet azzal, hogy a kormány teljesen megszüntesse a kulturális TAO-támogatásokat. A Magyar Idők a temetkezési árakról ír.

A Magyar Idők cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy hatalmas a különbség a koporsók és az urnák árában. Magyarországon a két véglet meglehetősen távol áll egymástól: a fővárosi több százezer forinttól az alig párezres vidéki urnafülkéig. A koporsóárak általában jóval az urnaárak felett járnak – írja a lap egy kutatásra hivatkozva. A legolcsóbb urnához 4-6 ezer forintért, a legdrágábbhoz 170 ezer forintért lehet hozzájutni. A koporsókat 100 és 380 ezer forint között lehet megkapni.

A Népszavának Tarlós István főpolgármester azt nyilatkozta, hogy Orbán Viktorhoz fordul, mert nem ért egyet a kulturális TAO-támogatások tervezett megszüntetésével. A Fidesz 2019-es főpolgármester-jelöltje azt szeretné elérni, hogy a kormány ne általánosan szankcionáljon, hanem ha konkrét esetek jutnak a tudomására, akkor ezekben járjon el. Tarlós István azt is kezdeményezi, hogy a Madách és a Centrál Színház tervezett államitámogatás-csökkentését ne hajtsák végre – írja a Népszava.

A Világgazdaság arról ír, hogy az újranyitott állami elektromosautó-vásárlási program mintegy kétezer új jármű forgalomba állítását eredményezheti 2019 végéig. Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke a lapnak azt mondta: a maximum másfél millió forintos támogatás mértéke európai szinten is megállja a helyét, az e-mobilitás erősödését viszont leginkább a töltőhálózat kiépítésével lehetne elérni, amely Magyarországon meglehetősen hiányos.

A Portfolio azt közölte, hogy péntekig teszik közzé a biztosítók új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjaikat. Magyarországon több mint 1 millió olyan autó rója még az utakat, amelyeknek január 1-jén van a fordulónapja, ezek üzembentartói számára lesznek érdekesek az új tarifák. A portál szerint a károk növekedésével és a biztosítók közötti év végi verseny jelentőségének visszaesésével igencsak megugrottak a kgfb- díjak, és a drágulásnak valószínűleg még nincs vége.

A Világgazdaság cikke szerint a versenyszféra már várja az elbocsátott közszolgákat. Már szakmai szervezetek is jelezték, hogy akár átképzéssel is segítenék a bürokráciacsökkentésben érintett munkavállalókat. A mostani munkaerő-piaci helyzetben azok, akiket januártól elbocsátanak, sokkal jobb eséllyel indulnak, mint a 8-10 évvel ezelőtti leépítések alkalmával, de szükség lesz a dolgozók rugalmasságára – írja a lap.

A Pénzcentrumon az olvasható, hogy még az ezret sem érte el idén a jóváhagyott hiteltámogatások száma. A nagycsaládosok január 1-jétől igényelhetnek 1 millió forintos jelzáloghitel-kedvezményt minden harmadik vagy további gyermek születése után, a kormány az erről szóló rendelet megalkotásakor 17 ezer érintett gyermekkel számolt. A legnagyobb hazai bankok adatai viszont azt mutatják, hogy ennél sokkal kevesebb, alig ezer volt a jóváhagyott hiteltámogatás.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×