INFORÁDIÓ
2022. június 26. vasárnap
János, Pál

benkő tibor

honvédelmi miniszter

aréna

belföld

Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hungária körúti campusán tartott állománygyűlésen 2018. július 2-án. Huszonnégy év után újraindítják a tartalékos tisztképzést Magyarországon.

Benkő Tibor: januárban kezdődhet a honvédség és a minisztérium átalakítása

Infostart / InfoRádió

Kisebb létszámú, de erős minisztériumot és egy hatáskörrel, jogkörrel és felelősséggel felruházott parancsnokságot szeretne Benkő Tibor, a honvédelmi tárca vezetője, aki erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.

"Megvolt az oka, hogy miért hozták létre korábban az integrált minisztériumot, de most, ennyi év távlatában és nyolc éves vezérkari főnöki tapasztalatom alapján azt mondom, hogy ez nem viszi előbbre a honvédelem vezetésének kérdését" - mondta Benkő Tibor.

Hozzátette: egy minisztériumot kell létrehozni, olyat, amely "képes a Magyar Honvédség irányítására, a feltételek megteremtésére, a rendelkezésre álló javak szakszerű, törvényes felhasználására - tehát kontroll-szerepet is ellát -, továbbá szükség van egy erős magyar honvédségi parancsnokság létrehozására".

Külön kell választani a politikai irányítást végző szervet a katonai végrehajtástól

- hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

A minisztériumban létrehozták a honvédelmi ügyekért felelős államtitkári posztot (kikötés, hogy az államtitkárnak legalább 30 év katonai tapasztalattal kell rendelkeznie), valamint az alá tartozó, katonai ügyekért felelős osztályt.

"Néhány katona tehát a jövőben is lesz a minisztériumban, hiszen bár most katonai tapasztalattal rendelkező ember áll a minisztérium elején, nem biztos, hogy ez mindig így lesz,"

és akkor a tárcát és a minisztériumot sem szabad magára hagyni - fejtette ki Benkő Tibor.

Egy erős, de kis létszámú minisztériumra van szükség és kell egy hatáskörrel és felelősséggel felruházott Magyar Honvédség Parancsnokság, székesfehérvári központtal - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: 2019. január 1-jével szeretnék megkezdeni az átalakításokat, először a vezetés feltételeinek megteremtésével, a katonai szervezeteknél pedig a műveleti alkalmazásképesség biztosításával.

Nyitókép: MTI / Mohai Balázs

Kapcsolódó hang

Benkő Tibor a honvédség és a honvédelmi tárca átalakításáról
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018