eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Egymillió egészségügyi dolgozó hiányzik a rendszerből Európában - lapszemle

A Kúria szerint a magyar állam nem felelős a Malév csődjéért - írja a Népszava. Felértékelődött a biztonság a lakáshiteleknél - számol be a Portfolio. a Magyar Idők arról számol be, hogy vis major helyzetet okoz a mezőgazdaságban a mezei pockok elszaporodása.

A Magyar Idők Horváth Ildikóval, az egészségügyért felelős új államtitkárral készített interjút, aki szerint alapvető kötelesség az egészségügyi ellátórendszer további erősítése, hiszen az egészségügy akkor működik jól, ha nem is lehet észrevenni. Az államtitkár a lapnak azt mondta, miután csak Európában egymillió egészségügyi dolgozó hiányzik a rendszerből, megoldhatatlan, hogy egy ember ne dolgozzon több helyen, akár több szektorban is. Ha itt nincs átfedés, akkor ezt a rendszert nem kell tiltani.

A Világgazdaság cikkéből kiderül: 16 éve nem változott számos, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által támogatott gyógyászati segédeszköz ára, ezért a termékek előállítói és forgalmazói a finanszírozás felülvizsgálatát és változtatást szeretnének.

A Népszava arról ír, hogy a Kúria döntése, miszerint a 95 százalékban tulajdonos Magyar Állam nem felelős a Malév hat évvel ezelőtti csődjéért, azt jelenti, hogy nem kell kifizetni a dolgozók elmaradt bérét. Nagyjából 800 volt munkavállaló vár az elmaradt fizetésére, vagy a végkielégítésére, a teljes követelési összeg 4,5 milliárd forint.

A Portfolio összeállítást készített a Magyarországon jelenleg elérhető lakáshitelekről, amiből kiderül: a korábbi alacsony kamat és törlesztőrészlet helyett most, az eleve alacsony kamatkörnyezetben felértékelődött a biztonság vagyis azok a lakáshitelek kerültek előtérbe, amelyek a futamidő végéig garantálják a viszonylag alacsony törlesztőrészletet.

A Világgazdaság összefoglalta a legfontosabb 2019-re várható adóváltozásokat. Eszerint például az alanyi áfamentesség felső küszöbértékét 8-ról 12 millió forintra emelné a kormány, valamint bizonyos esetekben 2020-ban is igénybe vehető lenne az 5 százalékos, kedvezményes lakásáfakulcs.

A Magyar Idők cikkéből kiderül: vis major helyzetet idézett elő a mezei pockok elszaporodása a magyarországi mezőgazdasági területeken. A rágcsálóknak kedvezett az enyhe ősz, a termőföldeken egyre nagyobb kártétellel fenyeget a jelenlétük. A hatékony védekezés érdekében ezúttal azokon a területeken is használhatnak növényvédő szert a gazdák, ahol a támogatási szabályok egyébként tiltják a vegyszerek alkalmazását.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×