eur:
393.32
usd:
367.35
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay.com

Így előzhető meg a veszedelmes csontritkulás kialakulása

Mozgás, helyes táplálkozás, kalcium és D-vitamin - gyerekkorban ezek a védekezés pillérei, de 60 év fölött ma már kiváló gyógyszerek vannak csontjaink erősítésére az InfoRádiónak nyilatkozó szakember szerint.

Október 20-án tartják a Csontritkulás Világnapját. Magyarországon minden tizedik embert érint ez a betegség, és egyes előrejelzések szerint a következő harminc évben két-háromszorosára is nőhet a betegek száma.

Takács István, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnöke az InfoRádiónak elmondta, ma Magyarországon 800 ezer érintettről beszélünk, és bár a beteg emberek száma nem változott az utóbbi években, a kezelt embereké igen, ez megítélése szerint a csonttörések számának drámai növekedéséből is látszik.

"A nőknél a menopauza után, 55-60 éves kor környékén kezd gyakoribbá válni, a férfiak körülbelül 5-10 évvel később lesznek érintettek" - mondta Takács István, aki mindenképpen eloszlatná azt a tévhitetet, hogy ez női betegség:

minden harmadik beteg férfi.

A csontritkulás megelőzése gyerekkorban kezdődik a megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin bevitelével, a helyes táplálkozással, nem mellesleg a megfelelő mennyiségű mozgással.

Idősebb korban már a gyógyszeres kezelés kerül előtérbe, amivel a törési kockázat akár 50 százalékkal csökkenthető.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: a legerősebb a Fidesz, de hat induló is megugorhatja a küszöböt az EP-választáson

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyedének támogatottságára számíthatott; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss közvélemény-kutatásából. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort, a Závecz Research ügyvezetőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×