eur:
393.73
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Rábólintottak a Sargentini-jelentés ellenében készült javaslatra

Megszavazta parlament a Sargentini-jelentés ellenében benyújtott kormánypárti határozati javaslatot.

129 igen, 26 nem és 18 tartózkodó szavazat mellett fogadta el az Országgyűlés a – magyarországi jogállamiság torzulását kifogásoló – Sargentini-jelentés nyomán benyújtott kormánypárti határozati javaslatot. Ez felszólítja a kormányt, hogy ne engedjen a zsarolásnak és utasítsa vissza a – Fidesz érelmezésében – Magyarország elleni valótlan vádakat, továbbá lépjen fel jogi úton a – szintén kormánypárti narratíva értelmében – csalással elfogadott dokumentummal szemben.

A határozat hétfői záróvitájában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára ideológiai fércműnek nevezte a Sargentini-jelentést.

"Hogyha a jelentés pontjai közül levesszük az ordas hazugságokat, a folyamatban lévő ügyeket, az ideológiai elvárásokat, amiknek semmi közük a jogállamisághoz, akkor egyetlenegy valós és éles ütközési pont marad, ez pedig a bevándorlás ügye. Emlékeztetőül, hogyha a jelentés tartalmát nézzük, akkor azért támadnak minket, mert nem fogadtunk be elég bevándorlót".

A jobbikos Mirkóczki Ádám viszont úgy látta, hogy nem a Sargentini-jelentés jelent kockázatot Magyarországra, hanem a kormány politikája.

"Konkrétan a független intézmények párt általi megszállása, a magyar média-viszonyrendszer tarthatatlan állapota, a mérhetetlen korrupció a baj. Hadd ne soroljam azokat az alkotmányos, normális értelemben vett alapelveket, amelyeknek egy ilyen országban, amely az EU tagja, működnie kéne, de nem működik, csak papíron létezik".

A szocialista Harangozó Tamás maga is úgy vélte, hogy a jelentés nem a bevándorlásról, hanem a magyar lakosság jogfosztásáról és a korrupcióról szól.

"Meggyőződésem, hogy a Fidesz azért megy ennyire szembe ezzel a jelentéssel, ekkora erővel, mert pontosan tudja, hogy az Európai Unió saját szabályai, például az Európai Ügyészség játékszabályainak bevezetése után nem tehetné meg azt a mérhetetlen korrupciót és lopást, ami Magyarországon ma látszik".

A DK-s Arató Gergely úgy fogalmazott, hogy a kormánypártok nem tudják megvédeni álláspontjukat a jogállamiságról szóló vitában, ezért tesznek hamis állításokat a Sargentini-jelentésről. Az LMP-s Ungár Péter szerint ha valóban a kormány bevándorlási politikájával volna probléma, akkor nem csak Magyarország esetében készült volna ilyen jelentés. A párbeszédes Tordai Bence pedig színvonaltalan, hitvány és igénytelen dokumentumnak nevezte a határozatot.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×