eur:
394.32
usd:
369.73
bux:
65129.35
2024. április 19. péntek Emma

MSZP: stratégia a nemzetpolitika unión belüli képviseletéről

Az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője, Tóth Bertalan az elnökség által elfogadott stratégián kívül beszámolt arról is, hogy az MSZP népszavazást kezdeményez a kormánytagok egészségügyi VIP-ellátásának megszüntetéséről.

Tóth Bertalan a népszavazással összefüggésben hangsúlyozta, hogy a kezdeményezést szimbolikusnak tartják, szerintük az a magyar egészségügy állapotára akarja felhívni a figyelmet. Arra a tarthatatlan helyzetre mutatnak rá, hogy elfogadhatatlan az, míg a kormánytagok kiemelt egészségügyi ellátást kapnak, addig több tízezren várnak műtétre, tíz órákat kell várni a sürgősségi osztályokon.

Elmondta, az Országgyűlés népjóléti bizottságának fideszes többsége kedden nem vette tárgysorozatba a szocialisták javaslatát a VIP-ellátás megszüntetésére, mert azt demagógnak tartotta.

A magyar nemzet egyesítéséről is beszélt

A pártelnök az MSZP nemzetpolitikai alapvetéseiről azt mondta, az EU garantálja a kisebbségi és nemzetiségi jogokat, és megteremtette annak lehetőségét, hogy belső határok nélküli Európa jöjjön létre. Az EU annak lehetőségét is megteremti, hogy újra egyesüljön a magyar nemzet - tette hozzá.

Véleménye szerint az, aki az EU szétzilálását akarja - mint az Orbán-kormány - , az ez ellen a folyamat ellen tesz.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának szocialista alelnöke azt mondta,

a trianoni trauma feloldását, a nemzetegyesítést, a szülőföldön boldogulást csak egy erős, belső határok nélküli Európa, az autonómia tiszteletben tartása és nem az EU-val történő konfrontáció szolgálja.

Elmondta, több javaslatot is megfogalmaztak és beterjesztenek az Országgyűlésnek a magyar nemzet újraegyesítése érdekében, előtte azokról konzultálnak a parlamenti pártokkal és a határon túli szervezetekkel.

Kulturális autonómia

Az országgyűlési képviselő közölte, pártja egyetért azzal, hogy a kisebbségeknek joguk van kulturális autonómiához, ezért javasolni fogják, hogy a kormány kezdjen erről egyeztetést a Kárpát-medencei országokkal. Nem határrevízióról, hanem kulturális autonómiáról van szó - hangoztatta, elfogadhatatlannak nevezve a kormány passzivitását ez ügyben.

Molnár Zsolt kifogásolta, hogy a Bethlen Gábor Alap forrásainak 95 százaléka "címkézett" támogatás. Kezdeményezik - mondta - , hogy a pályázatok 95 százaléka nyílt legyen, azok érdemi elbírálásában pedig vehessenek részt a határon túli szervezetek.

A kivándorlás veszélyei

A kivándorlás az asszimilációval együtt nagyon veszélyes a Kárpát-medencei magyarságra nézve - hangsúlyozta. Szerinte ennek megakadályozására a magyar kormánynak komoly gazdaságélénkítő tevékenységbe kell kezdenie, és ehhez gazdaságfejlesztési stratégiának kell készülnie.

A politikus kitért arra is, hogy

támogatják a kettős állampolgárságot és szerzett jognak tarják a határon túli magyarok választójogát, de elfogadhatatlannak ítélik, hogy a határon túli magyarok pártlistákra szavaznak.

Hozzátette: kezdeményezni fogják a választási rendszer átalakítását, hogy a határon túli magyarok maguk közül választhassanak képviselőket az Országgyűlésbe.

Szorgalmazta egységes szabályok megteremtését a levélszavazásnál és javasolta a tankönyvtámogatásra, a nevelési támogatásra vonatkozó szabályok újragondolását is.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×