eur:
394.52
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Tényleg sikló épül a Gellért-hegyre

Az Erzsébet híd budai hídfője környékén valóban a projekttel kapcsolatos régészeti feltárás zajlik. Az új vonal a Citadellához vezetne.

Megerősítette a Főpolgármesteri Hivatal a g7.hu-nak, hogy a Gellért-hegyre sikló épülhet, és az Erzsébet híd budai hídfője környékén valóban a projekttel kapcsolatos régészeti feltárás zajlik.

A sikló bejárata a Rác Fürdő mellett induló, a Hegyalja út alatt kialakított aluljáróból nyílik majd. Itt a portál értesülése szerint egy 13 busz befogadására alkalmas parkoló épülne (a Citadellánál 12 férőhelyes a kapacitás). A budavári siklóval ellentétben ezen a vonalon egy pályát alakítanának ki, középen egy kitérővel.

A főváros azt is közölte, hogy a tényleges építési munkák a következő fél évben kezdődnek és várhatóan 15 hónapig tartanak, vagyis

2020 nyarán már siklóval lehetne menni a Gellért-hegyre.

A sikló megépítése egyben azt is jelenti, hogy a Citadella környékéről hamarosan eltűnhetnek a turistabuszok, a Főpolgármesteri Hivatal szerint ugyanis a beruházás “egyik nem titkolt célja”, hogy a Gellért-hegyet mentesítse a tömeges buszforgalomtól.

Az első, meredekebb szakaszon az Orom utca vonaláig a sikló föld alatt futna, az ezutáni lankásabb szakaszon pedig 2,5-3,5 méter magas hídszerkezeten haladna a Citadella sétányig. A menetidő a tervek szerint 72 másodperc lesz.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×