eur:
395.66
usd:
372.15
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Gyalogosok és gépjárművek haladnak a belvárosi Híd utcában hétköznap délután. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Rangos uniós díjat nyert Szeged

A csongrádi megyeszékhely kapta idén az Európai Bizottság egyik, a fenntartható városi közlekedés fejlesztéséért járó elismerését, a Civitas Legacy Awardot.

Az elismerésre pályázatot kellett beadni, amelyben bemutatták a megvalósult infrastrukturális fejlesztéseket, köztük a villamos- és trolibuszhálózat csaknem 30 milliárd forintos költségvetésű korszerűsítését, a kerékpárút-hálózat és kerékpártárolók számának bővítését, valamint az olyan szolgáltatásokat is, mint a Magyarországon elsőként a teljes flottán bevezetett érintőkártyás fizetési megoldás és ingyenes wifi.

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester elmondta, hogy a díjat az a település kaphatja meg, amely hosszú távon fölhasználja a városi közlekedésben Európa-szerte kidolgozott innovatív megoldásokat.

Szeged 15 éve tagja a fenntartható közlekedéssel foglalkozó 320 tagú Civitas hálózatnak, és létrehozta a téma iránt érdeklődő magyar települések szervezetét is.

Szeged jelenleg is részt vesz több európai programban, a többi közt vizsgálják, miként lehet akkumulátoros trolik segítségével olyan területeket is bekapcsolni a tömegközlekedésbe, ahol nincs felsővezeték-hálózat. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy a fejlesztéseknek a szegedi közlekedésben érezhető és számokban is kimutatható hatása van. A magyar nagyvárosok közül a legalacsonyabb, 23-24 százalékos a személygépkocsit használok aránya, miközben 37-38 százalék a tömegközlekedést, 17 százalék a kerékpárt választja.

A mobiltelefonok adatainak feldolgozásával végzett kutatás alapján a szegediek töltik el a legkevesebb időt dugóban a magyar nagyvárosok közül. Az év első nyolc hónapjában pedig növekedett a tömegközlekedés díjbevétele, úgy, hogy a viteldíjak nem emelkedtek.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×