eur:
393
usd:
366.95
bux:
66786.02
2024. április 26. péntek Ervin
Áder János köztársasági elnök beszél a Semmelweis Ignác-emlékév nyitókonferenciáján a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dísztermében 2018. június 5-én. Az eseményt az MTA Orvosi Tudományok Osztálya és a Semmelweis Egyetem szervezte.
Nyitókép: Illyés Tibor

Nem viccelnek Áder János testőrei – így dolgozik a különleges alakulat

Videó készült arról, hogyan gyakorlatoznak a köztársasági elnököt védő különleges alakulat tagjai. Akad köztük speciális búvár, mesterlövész, tűzszerész, sőt, olyan is, aki ejtőernyősként szolgált a francia idegenlégióban.

A Köztársasági Elnöki Őrség (KEŐ) egy gyakorlaton a Blikk újságírójának védelmét szimulálta, az akcióról videófelvétel is készült. A látszólagos zűrzavart egy összeszokott csapat uralja, tagjai néhány szóból értik egymást, és pontosan tudják, mit kell tenniük: menekíteni azt az embert, akinek a testi épsége az ő kezükben van: a köztársasági elnököt – írja a lap.

Az alakulatban van speciális búvár, profi mesterlövész, egykori tűzszerész, sőt, olyan is, aki ejtőernyősként szolgált a francia idegenlégióban.

Az elmúlt három évben a több mint 300 jelentkezőből alig 20-an feleltek meg a felvételi követelményeknek.

A KEŐ papíron a Készenléti Rendőrséghez (KR) tartozik, tagjainak mind fizikálisan, mind mentálisan meg kell állniuk a helyüket akár a legszélsőségesebb helyzetekben is. Alapvető követelmény továbbá a szerénység – tette hozzá az őrség parancsnoka, Pomozi Sándor rendőr ezredes. Ő hívta életre az egységet 2015-ben a belügyminiszter utasítására.

A lap kiemeli: a speciális rendvédelmi egységek legrangosabb versenyén, a floridai SWAT Round-up International viadalon 2016-ban csupán a házigazda tudta megelőzni a magyarokat.

Precízen felépített képzési rendszer biztosítja az egység folyamatos, tervszerű fejlődését, beépítve a legújabb eljárásokat, biztonsági protokollokat. „Az elnök minden egyes programjára külön tervet dolgozunk ki, hetekkel korábban felderítjük a terepet” – árulta el Pomozi Sándor, hozzátéve: ha ezt elég alaposan végzik, minimálisra csökkentik a kockázatot.

A rendőr ezredes beszélt egy emlékezetes esetről is, amikor a riói olimpia alatt a szegénynegyeden keresztül vitt az út, ahova még a brazil rendőrség sem teszi be a lábát. A delegációt szállító busz azonban lerobbant, és az egység öt tagjának kellett védelmet nyújtania a 20 fős társaságnak.

Fedor Tibor, a testőrök közvetlen parancsnoka szerint ilyen és hasonló alkalmakkor nyer igazi értelmet az egység hitvallása:

„Tesszük mindennapi dolgainkat, nem mindennapi körülmények között!”

A lap azt is megjegyzi, hogy az államfő évente egyszer vendégül látja az alakulat tagjait a Sándor-palotában, legutóbb pedig személyesen gratulált a kiképzés után kiválasztott újoncoknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×