eur:
394.05
usd:
369.37
bux:
65214.53
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: AFP

Nem kell aggódni a szakértő szerint a Calcium-Sandoz miatt

A 2018 január elseje után gyártott pezsgőtablettákat nyugodtan lehet szedni - mondta az InfoRádiónak Pallós Júlia, az OGYÉI Gyógyszerbiztonsági Főosztályának vezetője.

Négy olyan minőségi hibás tételről - 100 ezres nagyságrendben - van szó, amelyekben a határérték feletti ólommennyiséget találtak, ezeket a Calcium-Sandoz pezsgőtablettákat vonta ki a forgalomból az Országos Gyógyszerészeti és Élelmézés-egészségügyi Intézet. Pánikra ugyanakkor nincs ok - hangsúlyozta Pallós Júlia, az OGYÉI Gyógyszerbiztonsági Főosztályának vezetője.

Januártól kötelező az ásványi alapanyagokból készülő győgyszereknél az elemi fémek mennyiségének mérése, ezért vizsgálták meg az említett terméket,

a vizsgálat pedig magasabb értékeket mutatott ki

- mondta Pallós Júlia, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmézés-egészségügyi Intézet Gyógyszerbiztonsági Főosztályának vezetője.

Óvatosságból az OGYÉI felfüggesztette ezeket a tételeket,

további ilyen típusú gyógyszer eladását ezekből a tételekből nem tesszük lehetővé. Ezért vonták vissza a forgalomból, már egyik patikában sem található ebből a tételből

- tette hozzá Pallós Júlia.

Nincs ok a pánikra

Ugyanakkor nem kell fejvesztve rohanni az orvoshoz, hiszen az ólommenyiség nem okoz azonnali károsodást. Ha olyan tablettát szedtünk, amelyben az engedélyezett értéket meghaladja az ólomtartalom, nincs ok a pánikra, nem kell azonnal visszavinni a gyógyszereket - mondta a főosztályvezető.

"Azt ajánljuk hogy hagyják abba a szedést és olyan Calcium-tartalmú gyógyszereket szedjenek, amik ettől a szennyeződéstől mentesek, amelyek pillanatnyilag a patikák polcain találhatók,

tehát más cégek készítményeit. A tablettában lévő mennyiség akkor haladja meg a napi megengedett értéket, ha valaki napi három tablettát vesz be - hangsúlyozta Pallós Júlia.

A 2018 január elseje után gyártott pezsgőtablettákat nyugodtan lehet szedni

A 2018 január után gyártott készítmények ugyanis már átmentek az ellenőrzésen, így azok biztonsággal fogyaszthatók - jegyezte meg az OGYÉI Gyógyszerbiztonsági Főosztályának vezetője.

"A kötelezően előírt ellenőrzés mindegyik calcium-tartalmú készítményre érvényes, ezért

amik forgalomban vannak, amik a patikában kaphatók abban nem haladja meg a megengedett értéket az ólomtartalom"

- tette hozzá.

Azok, akik még ennek ellenére is kételkednek, nyugodtan kikérhetik a gyógyszerészek tanácsát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×