INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 23. szerda
Tekla

pezsgőtabletta

calcium-sandoz

országos gyógyszerészeti és élelmezés-egészségügyi intézet

visszavonás

Nem kell aggódni a szakértő szerint a Calcium-Sandoz miatt

Nem kell aggódni a szakértő szerint a Calcium-Sandoz miatt

InfoRádió

A 2018 január elseje után gyártott pezsgőtablettákat nyugodtan lehet szedni - mondta az InfoRádiónak Pallós Júlia, az OGYÉI Gyógyszerbiztonsági Főosztályának vezetője.

Négy olyan minőségi hibás tételről - 100 ezres nagyságrendben - van szó, amelyekben a határérték feletti ólommennyiséget találtak, ezeket a Calcium-Sandoz pezsgőtablettákat vonta ki a forgalomból az Országos Gyógyszerészeti és Élelmézés-egészségügyi Intézet. Pánikra ugyanakkor nincs ok - hangsúlyozta Pallós Júlia, az OGYÉI Gyógyszerbiztonsági Főosztályának vezetője.

Januártól kötelező az ásványi alapanyagokból készülő győgyszereknél az elemi fémek mennyiségének mérése, ezért vizsgálták meg az említett terméket,

a vizsgálat pedig magasabb értékeket mutatott ki

- mondta Pallós Júlia, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmézés-egészségügyi Intézet Gyógyszerbiztonsági Főosztályának vezetője.

Óvatosságból az OGYÉI felfüggesztette ezeket a tételeket,

további ilyen típusú gyógyszer eladását ezekből a tételekből nem tesszük lehetővé. Ezért vonták vissza a forgalomból, már egyik patikában sem található ebből a tételből

- tette hozzá Pallós Júlia.

Nincs ok a pánikra

Ugyanakkor nem kell fejvesztve rohanni az orvoshoz, hiszen az ólommenyiség nem okoz azonnali károsodást. Ha olyan tablettát szedtünk, amelyben az engedélyezett értéket meghaladja az ólomtartalom, nincs ok a pánikra, nem kell azonnal visszavinni a gyógyszereket - mondta a főosztályvezető.

"Azt ajánljuk hogy hagyják abba a szedést és olyan Calcium-tartalmú gyógyszereket szedjenek, amik ettől a szennyeződéstől mentesek, amelyek pillanatnyilag a patikák polcain találhatók,

tehát más cégek készítményeit. A tablettában lévő mennyiség akkor haladja meg a napi megengedett értéket, ha valaki napi három tablettát vesz be - hangsúlyozta Pallós Júlia.

A 2018 január elseje után gyártott pezsgőtablettákat nyugodtan lehet szedni

A 2018 január után gyártott készítmények ugyanis már átmentek az ellenőrzésen, így azok biztonsággal fogyaszthatók - jegyezte meg az OGYÉI Gyógyszerbiztonsági Főosztályának vezetője.

"A kötelezően előírt ellenőrzés mindegyik calcium-tartalmú készítményre érvényes, ezért

amik forgalomban vannak, amik a patikában kaphatók abban nem haladja meg a megengedett értéket az ólomtartalom"

- tette hozzá.

Azok, akik még ennek ellenére is kételkednek, nyugodtan kikérhetik a gyógyszerészek tanácsát.

Nyitókép: AFP

Kapcsolódó hang

Ólmos calcium-sandoz
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018