eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Aggasztó folyamat genetikai hátterét keresik egy magyar klinikán

A gyermekkori elhízásért felelős géneket keresik a II. számú Gyermekgyógyászati Klinika új kutatóközpontjában. A magyar kamaszok negyede kövér.

A fejlett országokban egyre kövérebbek a gyerekek – mondta az InfoRádióban Szabó András, a II. számú Gyermekgyógyászati Klinika főigazgatója. A számarány 20 és 30 százalék között van, de Amerikában már elérték a 35 százalékos elhízottságot is; nem csak Magyarországon jellemző a tendencia. Az intézményvezető hozzátette: a kórházakban külön osztály létrehozását tervezik.

Az elhízás nem esztétikai probléma – hangsúlyozta a szakember. „Ez az állapot előszobája egy súlyos, egészségkárosodásnak: kardiovaszkuláris problémák, diabétesz, magas vérnyomás, tumorhajlam, izületi problémák” – emelte ki, hozzátéve:

„ez egy ismert népegészségügyi probléma, amivel évtizedek óta szembesülünk”.

A növekvő tendencia ráadásul igencsak aggasztó. Az, hogy nem sikerült megállítani a növekedést, azt bizonyítja, hogy valójában a szakértők sem tudják a megoldást. A jelenleg ismert diéták nem elegendőek a probléma kezelésére.

Obezitás centrum

Ezért hozták létre a klinikán az obezitás centrumot. Az obezitás az elhízás orvosi elenevezése. Ebben a kutatóközpontban a gyermekkori elhízásért felelős géneket keresik – mondta Szabó András. Több tucat olyan génünk van, aminek az alul- vagy túlműködése összefüggésbe hozható a kövérséggel. Az azonban nem ismert, hogy melyeknek van gyermekkorban jelentősége. Felnőttkorban kisebb szerepe van a genetikának, hiszen ilyenkor számos környezeti és pszichogén hatás, a média és számos egyéb tényező befolyásolhatja az étkezési szokást. A genetikai hajlamon túl a jelenség pszichológiai és klinikai tényezőit is vizsgálják.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy önmagában és hosszú távon egyetlen ismert diéta sem alkalmas az elhízás terjedésének megállítása, ezért ők komplex, például pszichológus bevonásával végzett kezeléseket alkalmaznak, miközben kutatják a gyermekkori kövérség genetikai hátterét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×