INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

elhízás

gyerekkor

genetika

egészségügy

Aggasztó folyamat genetikai hátterét keresik egy magyar klinikán

Aggasztó folyamat genetikai hátterét keresik egy magyar klinikán

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

A gyermekkori elhízásért felelős géneket keresik a II. számú Gyermekgyógyászati Klinika új kutatóközpontjában. A magyar kamaszok negyede kövér.

A fejlett országokban egyre kövérebbek a gyerekek – mondta az InfoRádióban Szabó András, a II. számú Gyermekgyógyászati Klinika főigazgatója. A számarány 20 és 30 százalék között van, de Amerikában már elérték a 35 százalékos elhízottságot is; nem csak Magyarországon jellemző a tendencia. Az intézményvezető hozzátette: a kórházakban külön osztály létrehozását tervezik.

Az elhízás nem esztétikai probléma – hangsúlyozta a szakember. „Ez az állapot előszobája egy súlyos, egészségkárosodásnak: kardiovaszkuláris problémák, diabétesz, magas vérnyomás, tumorhajlam, izületi problémák” – emelte ki, hozzátéve:

„ez egy ismert népegészségügyi probléma, amivel évtizedek óta szembesülünk”.

A növekvő tendencia ráadásul igencsak aggasztó. Az, hogy nem sikerült megállítani a növekedést, azt bizonyítja, hogy valójában a szakértők sem tudják a megoldást. A jelenleg ismert diéták nem elegendőek a probléma kezelésére.

Obezitás centrum

Ezért hozták létre a klinikán az obezitás centrumot. Az obezitás az elhízás orvosi elenevezése. Ebben a kutatóközpontban a gyermekkori elhízásért felelős géneket keresik – mondta Szabó András. Több tucat olyan génünk van, aminek az alul- vagy túlműködése összefüggésbe hozható a kövérséggel. Az azonban nem ismert, hogy melyeknek van gyermekkorban jelentősége. Felnőttkorban kisebb szerepe van a genetikának, hiszen ilyenkor számos környezeti és pszichogén hatás, a média és számos egyéb tényező befolyásolhatja az étkezési szokást. A genetikai hajlamon túl a jelenség pszichológiai és klinikai tényezőit is vizsgálják.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy önmagában és hosszú távon egyetlen ismert diéta sem alkalmas az elhízás terjedésének megállítása, ezért ők komplex, például pszichológus bevonásával végzett kezeléseket alkalmaznak, miközben kutatják a gyermekkori kövérség genetikai hátterét.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Jelentős szerepe van a genetikának a gyerekkori elhízásban
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018