INFORÁDIÓ
2021. április 18. vasárnap
Andrea, Ilma

napinfó

a nap hírei

inforádió

Újabb stratégiai döntéseket javasol a pedagógus bérek ügyében a kormánynak a szaktárca - a nap hírei

Infostart / InfoRádió

Jövő őszig elkészül a visegrádi országokat összekötő gyorsvasút megvalósíthatósági tanulmánya. Bejelentette indulását Manfred Weber az Európai Néppárt csúcsjelölti tisztségéért.

Újabb stratégiai döntéseket javasol ősszel a pedagógus bérek ügyében a kormánynak a szaktárca - jelentette ki a köznevelési helyettes államtitkár. Maruzsa Zoltán az Inforádió Aréna című műsorában elmondta: főként a pályakezdők helyzetét akarják rendezni, egyebek mellett egy ösztöndíj bevezetésén gondolkoznak. Hangsúlyozta, hogy a piac elszívó hatása miatt is át kell gondolni a béreket. Elismerte, hogy az oktatásban is van munkaerőhiány, mint mondta, volt olyan pillanat, amikor 4 ezer álláshirdetés volt az erre fenntartott rendszerben. Hozzátette ugyanakkor, hogy a pedagógusok száma nőtt az elmúlt években, miközben egyre kevesebb a gyerek.

Komoly változásokat sürgetnek az oktatásban a pedagógus érdekképviseletek a többi között a tanárhiány megszüntetése és versenyképes bérek elérése érdekében. Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban úgy vélte: már középtávon az összeomlás fenyegeti a rendszert, mert a tanárhiány csak rövid távon oldható meg. Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szintén az InfoRádióban arról beszélt, hogy csökkenteni kell a pedagógusok túlterheltségét, bérüket pedig a minimálbérhez kell kötni. Közben a Nemzeti Pedagógus Kar javaslatokat fogalmazott meg az oktatási döntéshozók munkájának segítéséért.

Jövő őszig megvalósíthatósági tanulmány készül a visegrádi országokat összekötő gyorsvasútról - ebben állapodtak meg a V4-ek illetékes miniszterei. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon hangsúlyozta: az infrastrukturális hálózat kiépítettségében le kell gyűrni a versenyhátrányt, a V4-ek ezért összefogtak. A magyar kormány 1,5 milliárd forintot biztosított a tanulmány kidolgozására. A közbeszerzési eljárást még az ősz folyamán kiírják.

Októbertől jelenhetnek meg a bankok kínálatában a 15 éves kamatrögzítésű lakáshitelek. A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint a 3 éves kamatrögzítésű hitelek értékesítése ezzel egyidőben megszűnik. Az új kölcsöntermékek bevezetésére azután nyílik lehetőség, hogy a jegybank módosította a hitelek minősítési keretrendszerét. A jegybank közleménye hangsúlyozza: a változás a hitelfelvevők biztonságát szolgálja, mivel a hosszabb kamatrögzítés kiszámíthatóbb, a kockázata alacsonyabb.

A brit kormányfő szerint Londonnak bizonyítékai vannak arra, hogy a Szkripal-ügyben megnevezett két orosz gyanúsított az orosz katonai hírszerzés ügynöke. Moszkva megtagadta az érintettek ujjlenyomatainak kiadását. A brit vádhatóság korábban bejelentette: Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov gyanúsítható Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya tavaszi angliai megmérgezésével.

Bejelentette indulását Manfred Weber az Európai Néppárt csúcsjelölti tisztségéért. A bajor Keresztényszociális Unió elnökhelyettesének célja, hogy ha a párt győz az európai parlamenti választáson, ő lehessen az Európai Bizottság következő elnöke. A 46 éves politikus az első, aki ringbe szállt a jelöltségért. Jelentkezni október közepéig lehet, és végül a pártcsalád november eleji helsinki kongresszusán döntenek arról, hogy ki lesz a csúcsjelölt.

A Kínát sújtó afrikai sertéspestis miatt rendkívüli ülést hívott össze az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete. A FAO szerint régiónak fel kell készülnie arra az erősen valószínű lehetőségre, hogy az afrikai sertéspestis más országokra is átterjed. Közben Romániában vizsgálatot indított a legfőbb ügyészség az afrikai sertéspestis terjedése miatt.

Finnországban megkezdődött az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat 2 földgázvezeték tengeri szakaszának lefektetése. A mintegy 9,5 milliárd eurós projektben két új, összesen évi 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezeték épül. Vlagyimir Putyin orosz elnök többször megerősítette: az orosz földgáz ukrajnai tranzitja az Északi Áramlat 2 megépítése után is megmarad.

Irakban könnygázzal és a levegőbe leadott lövésekkel próbálták megfékezni a rendőrök a Bászrában ismét az utcára vonuló több ezer tüntetőt. Előző nap öt demonstráló halt meg a biztonsági erőkkel történt összecsapásokban, tovább növelve a kőolajban gazdag városban a hiányos közszolgáltatások miatti elégedetlenséget. Irak második legnagyobb városában is gyakoriak az áramkimaradások, nagy a munkanélküliség és a korrupció.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018