eur:
394.11
usd:
365.28
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nagy István agrárminiszter beszédet mond az Iharosberénynél létesült kocatelep, illetve egy oktató- és látogatóközpont átadási ünnepségén a somogyszobi Nagybaráti-pusztán 2018. július 19-én. A kocatelepet a Pádpuszta Kft. építtette a Somogy megyei Iharosberény közelében, a megyében állattartással, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó Claessens Group pedig oktató- és látogatóközpontot hozott létre Somogyszobnál.
Nyitókép: Varga György (MTI)

Nagy István: egy felelőtlenül tartott sertés is csődbe viheti az egész ágazatot

Mindaddig ellentét lesz a gyümölcsösgazda és a feldolgozó között, amíg nem az készíti az árut, aki megtermeli a gyümölcsöt – hangsúlyozta az agrárminiszter az InfoRádióban. Nagy István az Aréna című műsorban a sertéspestis veszélyeiről is beszélt.

A szőlő- és az almatermelők esetében is az okozza évről évre a feldolgozókkal szembeni feszültséget, hogy a két tevékenység különvált. Például nem az készíti a bort, aki termeli a szőlőt – mondta Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető szerint így mindig fennmarad az ellentét, hiszen a borász olcsón szeretne alapanyaghoz jutni, a termelő pedig arra törekszik, hogy legalább az önköltségét állja az eladott áruból történő bevétel. A feldolgozókapacitás növelésére lenne szükség, illetve egy központi borászatra, ahonnan a kistermelő borként kapná vissza a szőlőt, de akár közösen is értékesíthetik – vélekedett Nagy István.

A tárcavezető hangsúlyozta: az almatermelőknél is hosszú távú megoldásra lenne szükség, vagyis ki lehetne alakítani egy olyan árképletet, amelyben az aktuális piaci helyzet a meghatározó.

„A mi számunkra az a megnyugtató, hogyha mindkét fél elégedetten áll fel az asztaltól”

– fogalmazott. Az ezt lehetővé tevő hosszú távú szerződésnek legalább 3 évre kell szólnia, és az árkérdést befolyásoló kalkulációt is tartalmaznia kell.

Az egész sertéságazat veszélybe kerülhet

A sertéspestisről szólva a miniszter közölte: a magyar sertéságazat nemzetgazdasági szinten attól függ, hogy sikerül-e megelőzni, hogy a vaddisznók megfertőzzék a házi sertéseket. Amíg csak a vadsertéseknél fordul elő, addig biztosított az exportunk, amennyiben azonban házisertésnél is kimutatják – mint Romániában –, azonnal leáll ennek a lehetősége.

Az agrártárca ellenőrzéseket és tájékoztató kampányokat tart a kis falvakban is, hogy a legkisebb termelők se tegyék lehetővé a vad- és a házisertés találkozását.

Egy felelőtlenül tartott háztáji sertés is csődbe viheti az egész hazai ágazatot.

Nagy István kijelentette: garantált, hogy egyelőre nincsen fertőzött házisertés az országban.

Megszüntethetik az osztatlan közös tulajdont

A tárcavezető az Aréna című műsorban azt is bejelentette, hogy elkészült az osztatlan közös tulajdon felszámolását célzó törvényjavaslat. A szaktudás fejlesztése és a tudományos eredmények integrálása mellett a tulajdonviszonyok tisztázásához is szükség van a mezőgazdaság versenyképességének növeléséhez – mondta az agrárminiszter.

Közmunkásokat is átirányíthatnának

Mint kiemelte: munkaerőhiány van a mezőgazdaságban, ezért a közmunkaprogramban résztvevők mezőgazdasági munkavégzésének további lehetőségeiről is tárgyalnak a gazdákkal. A fiatalok számára is vonzóvá kell tenni az agráriumot, és le kell számolni a mezőgazdasághoz kapcsolódó „sáros gumicsizma” negatív sztereotípiájával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×