eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Filep Józsefné Ildikó buszvezető a 198-as buszt vezeti Rákoscsabán 2016. február 29-én. 1911-ben ünnepelték meg először a nemzetközi nőnapot, amelynek időpontja 1913 óta március 8. A nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé az ENSZ-közgyűlés.
Nyitókép: Kallos Bea

Egyre több nő mer nagy járműveket vezetni

Mintegy tíz százalékkal nőtt az elmúlt években a villamosvezetőnek jelentkezők között a nők aránya, a villamosok 40 százalékát már hölgyek vezetik a fővárosban. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint egyes ágazatokban a bérhelyzet rendezésének köszönhetően enyhült a létszámhiány.

Minden kisfiú életében van egy olyan korszak, amikor buszvezető akar lenni, hagyományosan az autóbusz a férfiasabb szakma. Viszont a villamosvezetők, trolibuszvezetők között mindig is voltak jelentős számban nők - mondta Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

Talán azért is lehet ez így, mert a villamosvezetéshez nincs szükség személyautóra és jogosítványra, és a társadalomban az elmúlt rendszerben amúgy is férfiak voltak azok, akik autót vezettek, a nők talán bátortalanok voltak, hogy a közlekedési közösség tagjává váljanak - tette hozzá.

"Ez jelentősen megváltozott, nem ijednek meg a hölgyek attól, hogy nagyobb járműveket is vezessenek, és nagyon jól is vezetik ezek a munkatársaink a járműveket"

- közölte Naszályi Gábor.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint az elmúlt időszak létszámhiányos helyzetében továbbra is a férfiak a busz felé tendálnak, a hölgyek pedig a villamos és a trolibusz felé.

BKV-kampány

Az elmúlt két évben a BKV felismerte, hogy meg kell fizetni a dolgozókat, ebben az ágazatban érezhető, hogy emelkednek a bérek, erre különös hangsúlyt helyeztek a munkáltatók is - mondta az elnök.

A kezdő munkaerő fokozott megfizetése, a garantált bérminimum szintjének elérése, vagy akár azt meghaladó mértékű megfizetése járult hozzá ahhoz, hogy javult a foglalkoztatás.

- tette hozzá.

"Az autóbusznál már vannak olyan divíziók, ahol megfelelő szám áll rendelkezésre, a villamosnál is úgy néz ki, hogy az ágazat azzal számol, hogy jövőre már ők is elérik a biztonságos üzemeltetéshez szükséges szintet" - összegezte Naszályi Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Pénteken érkeztek a friss magyarországi autóértékesítési statisztikák, akkor megnéztük, hogy mi mozgatja a teljes piacot, mi áll amögött, hogy az EU-ban egyedül a magyar piacon adnak el kevesebb autót idén, mint tavaly. Abban a cikkben a Skoda Octavia, a Suzuki Vitara, a Dacia Duster vagy az MG ZS volt a nagy sztár, most azt néztük meg, hogy a prémium és luxusautó szegmensben, a Porschénél, a Ferrarinál vagy a Rolls-Royce-nál hogy alakulnak az eladások.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×