eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Van elég műszer és orvos a vastagbélszűrési programhoz - a nap hírei

A migráció volt az uniós tagországok bécsi külügyminiszteri találkozójának egyik legfontosabb témája. A honvédelmi miniszter szerint az Európai Unió nemzeteinek képesnek kell lenniük saját állampolgáraik megvédésére. Szabadkereskedelmi megállapodás helyett csak a vámtarifákról tárgyal az Európai Unió az Egyesült Államokkal. A nap legfontosabb hírei augusztus 30-án.

A migráció volt az uniós tagországok bécsi külügyminiszteri találkozójának egyik legfontosabb témája - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az InfoRádióban hangsúlyozta: Magyarország volt az első, amely bebizonyította, hogy meg lehet állítani a migrációt.

Bekérették a budapesti svéd nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba a svéd miniszterek elmúlt napokban tett, Magyarországot bíráló nyilatkozatai miatt. Szijjártó Péter tárcavezető úgy fogalmazott a bevándorláspárti svéd kormány újabb támadást indított Magyarország ellen.

A honvédelmi miniszter szerint Európának, az Európai Unió nemzeteinek képesnek kell lenniük saját állampolgáraik megvédésére. Benkő Tibor az uniós tárcavezető bécsi tanácskozásán arról beszélt: a védelmi együttműködést mindenképpen úgy kívánják kialakítani, hogy az így létrejövő közös képességek kiegészítsék a NATO-tagságnak köszönhetően már létező képességeket.

Problémamentes a Honvédkórházban a túlmunka kifizetése – közölte a Honvédelmi Minisztérium. A tárca azokra a sajtóhírekre reagált, amelyek szerint felmondta az önkéntes túlmunkaszerződést a kórház 112 orvosa, mert nem kapta meg pénzét.

Van elegendő műszer és orvos a vastagbélszűrési program végrehajtásához az emberi erőforrások minisztere szerint. Kásler Miklós az M1-en elmondta: országszerte több mint 200 kolonoszkópos labor működik, ezek közül 50 vesz részt az ősztől induló szűrő programban.

Kinevezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő élére Rózsa Zsoltot a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. A közgazdász-szociológus korábban volt a Concordia Kereskedőház pénzügyi igazgatója, legutóbb a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének ügyvezetője volt.

Csoportos létszámcsökkentést jelentett be a Magyar Posta. A társaság a bürokráciacsökkentéssel indokolta az intézkedést. A száz fős leépítést az irányítási-adminisztratív területeken hajtják végre, nem érinti a hálózati és logisztikai területeket, ahol munkaerőhiány van.

Augusztusban erősödött a Fidesz támogatottsága az elmúlt hónapokhoz képest – derül ki a Závecz Research Intézet felméréséből.Az ezer felnőtt választókorú megkérdezésével készült kutatás szerint a biztos pártválasztók 56 százaléka szavazna a nagyobbik kormánypártra. A Jobbiknak 14 százaléka van, míg az MSZP-nek 10. A Demokratikus Koalíció az elkötelezett választópolgárok között 7, az LMP 5 százalékot tud magához vonzani.

Szabadkereskedelmi megállapodás helyett csak a vámtarifákról tárgyal az Európai Unió az Egyesült Államokkal - közölte a kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos. Cecilia Malmström az Európai Parlament kijelentette: Brüsszel kész nullára csökkenteni valamennyi ipari termékre, köztük a gépjárművekre vonatkozó importvámokat, ha Washington is hasonló intézkedést tesz.

A francia államfő szerint az Európai Uniónak stratégiai viszonyt kellene kialakítani Törökországgal és Oroszországgal. Emmanuel Macron Helsinkiben tárgyalt a finn elnökkel, ami után hangsúlyozta: elsősorban védelmi és biztonsági területeken kell együttműködni, ami kiszámíthatóvá és erősebbé teszi a viszonyt a két állammal.

Törökországban lemondott a jegybank alelnöke. A hivatalos tájékoztatás szerint a szakember az ország fejlesztési bankjánál folytatja pályafutását, és távozása nincs összefüggésben a helyi fizetőeszköz rendkívüli gyengülésével. A török líra hétfő óta értékének több mint 10 százalékát veszítette el a dollárhoz képest, az év eleje óta pedig 44 százalékkal gyengült.

Argentínában jelentős mértékben, 45-ről 60 százalékra emelte az alapkamatot a jegybank. A dél-amerikai ország fizetőeszköze, a peso az elmúlt két napban csaknem 20 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, a helyi fizetőeszköz az év eleje óta több mint 50 százalékkal értékelődött le, az éves infláció pedig meghaladta a 30 százalékot.

Kisebb lyuk keletkezett a Nemzetközi Űrállomáson, feltehetően egy mikrometeor becsapódása nyomán. Az amerikai és orosz űrközpont tájékoztatása szerint a bázishoz kapcsolt Szojuz űrhajón keletkezett léken levegő szökött a világűrbe, de a hatfős legénység nem volt veszélyben.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×