eur:
394.03
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Fontos szűrőprogramot indít a kormány - a nap hírei

A külgazdasági és külügyminiszter szerint számos ponton egyezik az olasz és a magyar kormány migrációs politikája. Megtagadta Hernádi Zsolt kiadását Horvátországnak a Fővárosi Törvényszék. A megvalósítás szakaszába lépett a Liget Budapest projekt - jelentette ki az illetékes miniszteri biztos. A nap legfontosabb hírei augusztus 23-án.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint számos ponton egyezik az olasz és a magyar kormány migrációs politikája. Szijjártó Péter az olasz kollegájával folytatott római tárgyalás után hangsúlyozta: Magyarország egyetért azzal, hogy a migráció kiváltó okait kell megszüntetni, valamint világossá kell tenni, hogy Európába senki nem léphet be illegálisan.

A kormány mindent megtesz azért, hogy a magyarok a történelmi hagyományoknak és kultúrának megfelelő módon szabadságban élhessenek - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából beszélt erről. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy a kommunizmus és a nácizmus egy tőről, az emberi gonoszságból fakad.

Megtagadta Hernádi Zsolt kiadását Horvátországnak a Fővárosi Törvényszék. A bíróság szerint fennáll a veszélye annak, hogy a Mol elnök-vezérigazgatójának kiadása esetén sérülne a tisztességes eljáráshoz való joga és nem lenne biztosítható az ügy pártatlan elbírálása. Hernádi Zsoltot azzal gyanúsítják a horvát hatóságok, hogy a MOL és a horvát kormány között folyó tárgyalások során 10 millió eurót ajánlott fel az akkori horvát miniszterelnöknek. Az ENSZ kereskedelmi bírósága négy éve kimondta, hogy a vesztegetés nem bizonyított.

Vastagbélszűrési programot indít ősztől a kormány. Az emberi erőforrások minisztere és az országos tisztifőorvos elmondta: a 50 és 70 év közötti lakosságot érintő önkéntes szűrőprogramban először székletmintát kell küldeni a laboratóriumba. Utána már csak azokat hívják be vizsgálatra, akiknél a minta alapján ez indokolt.

Családellenesnek tartja a Jobbik azt, hogy a kormány nem támogatja a férfiak 40 ledolgozott év utáni nyugdíjba vonulását. Jakab Péter országgyűlési képviselő az InfoRádióban azt mondta: a férfiak háromötöde adót, járulékot fizet ugyan, de nyugdíjat már nem kap, mert előbb hal meg annál.

Csaknem 20 ezren vettek részt az unió jövőjéről rendezett konzultációban – közölte az MSZP. Tüttő Kata, az MSZP elnökségi tagja az eddigi eredmények alapján arról beszélt: szinte minden válaszadó az unió tagjaként képzeli el Magyarországot.

Nyílt levélben fordult a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége. Az érdekképviselet az augusztus 14-én a kormányinfón bejelentett létszámleépítésre hivatkozva arra kéri Gulyás Gergelyt, hogy minél előbb hívja össze az érdekegyeztető fórumokat.

A megvalósítás szakaszába lépett a Liget Budapest projekt - jelentette ki az illetékes miniszteri biztos. Baán László, aki a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a teljesen megújuló intézményben 2 ezer négyzetméterrel nő majd a kiállítótér nagysága, és a Petőfi Csarnok helyén épül fel az új Nemzeti Galéria.

Romániában belföldi gyorsvasúthálózat megépítéséről döntött a kormány. Az első ilyen beruházás a Bukarest-Craiova-Temesvár-Kolozsvár vonal lesz. A magyar kabinet januárban hagyta jóvá a 450 kilométeres Budapest-Kolozsvár gyorsvasút létrehozásának tervtanulmányait.

Több milliárd eurót fordít digitalizált járműtechnológiai fejlesztésekre és mobilitási szolgáltatásokra a Volkswagen. A konszern stratégiai igazgatója szerint az autók a jövőben egyre inkább kerekeken gördülő digitális szolgáltatáscsomaggá alakulnak át, ehhez pedig újra kell gondolni magát az autót.

Szeptembertől betiltja a halogénizzók gyártását az Európai Unió.A cél, hogy az emberek áttérjenek a sokkal kevesebb energiát fogyasztó, környezetbarát LED-fényforrásokra – írja a Guardian. Az indoklás szerint a LED-es fényforrások ötödannyi energiát fogyasztanak, és tovább tartanak, mint az eddig használatban lévő izzók.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×