eur:
393.83
usd:
367.74
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Rekordalacsony a Duna vízállása - a nap hírei

A gazdaság javuló teljesítményével magyarázta a bérek emelkedését a pénzügyminiszter. Horváth Csaba lehet az MSZP főpolgármester-jelölje, de közös ellenzéki jelölt állításáról is tárgyalnak. Elhunyt Székhelyi József. A nap legfontosabb hírei augusztus 22-én.

A gazdaság javuló teljesítményével magyarázta a bérek emelkedését és ezzel párhuzamosan a foglalkoztatottság, valamint a beruházások bővülését a pénzügyminiszter. Varga Mihály szerint a legfrissebb kereseti adatok azt mutatják, hogy folytatódik a bérfelzárkózás. A KSH adatai szerint a munkaidőben alkalmazásban állók átlagos keresete 11,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az átlagos bruttó kereset 329 ezer 600 forint volt júniusban, a nettó, családi kedvezmény nélkül 219.200 forint.

Októbertől, az 5 éven belül változó kamatozású jelzáloghiteleknél a törlesztőrészlet jövedelemarányosan nem lehet magasabb 25 százaléknál. Az úgynevezett adósságfék szabályok módosításáról szóló jegybanki rendelet azt is meghatározza, hogy az 5 éves, változó kamatozású jelzáloghitelek jövedelemarányos törlesztőrészletének maximuma 35 százalék lehet a jelenlegi 50 százalék után.

Nem kapott amerikai forgalmazási engedélyt a Richter méhmióma elleni szere, így a készítmény egyelőre nem kerülhet az amerikai piacra. A gyógyszergyár a Budapesti Értéktőzsde honlapján azt közölte, hogy az amerikai ügynökség az elutasításkor gyógyszerbiztonsági aggályokra hivatkozott. Az amerikai hatóság 2017 októberében fogadta be a hatóanyag törzskönyvi kérelmét.

Továbbra sincs megállapodás a termelők és a felvásárlók között az ipari alma felvásárlási áráról, így a termelők a következő napokban is folytatják a demonstrációt. Bori Vilmos, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek vásárosnaményi tagozatának vezetője az InfoRádióban elmondta: a termelők nem tudják elfogadni a felvásárló által ajánlott 15 forintos árat sem.

Horváth Csaba lehet az MSZP főpolgármester-jelölje - ezt a politikus mondta az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette ugyanakkor, hogy tárgyalnak az ellenzéki pártokkal is közös jelölt állításáról. Horváth Csaba az országgyűlési választások eredménye alapján lát esélyt arra, hogy ellenzéki főpolgármestere legyen Budapestnek. Szerinte emellett 17-18 kerületi polgármeseri posztot nyerhet az ellenzék

Elhunyt Székhelyi József. A Jászai Mari-díjas színművész, rendezőt súlyos betegség után 71 évesen érte a halál. Székhelyi József 1971-ben végezte el a Színművészeti Főiskolát. Több vidéki és budapesti társulatban, illetve mozi- és tévéfilmben játszott, 2003-tól öt évig volt a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója.

Még ebben a hónapban megkezdődik a Magyar Zene Háza építése a Városligetben. A Liget Budapest projekt részeként megvalósuló oktatási, múzeumi intézményként és koncerthelyszínként is szolgáló épület 2020 végén nyithatja meg kapuit. Baán László miniszteri biztos hangsúlyozta: az egykori Hungexpo irodaházak helyén épül a Magyar Zene Háza, így több ezer négyzetméter, évtizedek óta kerítéssel lezárt zöldterületet is visszaadnak a parknak.

Az elmúlt 24 órában 3 településénél is megdőlt a Duna valaha mért legkisebb vízállása. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta: Dunaföldváron, Dunaújvárosban és Ercsiben mértek rekord alacsony vízszintet. Siklós Gabriella hozzátette: a ráckevei-soroksári Duna-ágban továbbra is pótolni kell a vizet, hogy elkerüljék a vízszintcsökkenés kedvezőtlen hatásait.

Szlovákiában jóváhagyta a kabinet egy új Ipoly-híd építését.A Ipolyvarbó és Őrhalom közötti átkelőt a személyautók, a 3,5 tonnánál könnyebb tehergépkocsik, a gyalogosok és a kerékpárosok használhatják majd. A két ország kormánya korábban öt új Ipoly-híd megépítéséről állapodott meg.

Bulgária jövő június végéig csatlakozni akar az euró előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerhez és a bankunióhoz. Az erről szóló cselekvési programot jóváhagyta a szófiai kormány. Bulgária államháztartása többletet mutat, ellenőrzés alatt áll az infláció és az Európai Unió egyik legkevésbé eladósodott országa, az egy főre eső GDP azonban mindössze a fele az uniós átlagának.

Szerbiában 15-re emelkedett a nyugat-nílusi láz halálos áldozatainak száma. A belgrádi közegészségügyi intézet jelentése szerint a vírus 159 megbetegedést okozott az idén, a fertőzöttek jellemzően 60 év fölöttiek. Az első nyugat-nílusi lázzal fertőzött beteget 2012-ben regisztrálták Szerbiában, azóta 574-en betegedtek meg, és 61-en haltak meg.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×