eur:
394.24
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay.com

Jégkrémeket vizsgáltak, egyet ki is kellett zárni

Vaníliás, dobozos jégkrémeket ellenőrzött Szupermenta programjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Összesen 18 termék „került a kosárba”, amelyeknél a szakemberek glutén-, laktóz- és tejfehérje tartalmat is mértek.

Élelmiszer-biztonsági szempontból nem akadt gond, viszont jelölési hiányosságok miatt 4 esetben figyelmeztetni kell a vállalkozókat, míg egy terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszabnak a szakemberek, édesítőszer jogszerűtlen használata miatt.

A mikrobiológiai vizsgálatok mellett a termékek zsír-, fehérje-, cukor-, szárazanyag-, valamint szacharóz-tartalmát is vizsgálták, ahogyan az édesítőszer mennyiségének mérése sem maradhatott el. A biztonsági paraméterek közül minden terméknél ellenőrizték a Salmonella, a Listeria monocytogenes és az Enterobacter fajok jelenlétét, de szerencsére egyik sem volt kimutatható. Szintén vizsgálták, hogy a „mentes”-ként jelölt jégkrémek megfelelnek-e a valóságnak. A glutén-, laktóz-, vagy tejfehérjementes jégkrémek esetében sem volt kifogásolnivaló.

A minőségi paraméterek közül kiemelhető a zsír-, a fehérje és a cukortartalom vizsgálata, illetve, hogy azok összhangban állnak-e a tápértékjelölésben feltüntetett adatokkal.

Az egyik jégkrémnél a gyártmánylapban feltüntetett minimum értékhez képest alacsonyabb zsírtartalmat mértek,

ezért a vállalkozót kötelezzük a hiba kijavítására.

Komolyabb probléma egyetlen jégkrémmel adódott az édesítőszer jogszerűtlen használata miatt. Édesítőszert ugyanis – az előírások szerint – csak akkor lehet felhasználni, ha a termék csökkentett energiatartalmú vagy hozzáadott cukor nélküli. Az érintett készítmény cukrot tartalmazott, így a csökkentett energiatartalmú kitételnek (30 százalékkal alacsonyabb energiatartalom a hasonló termékekhez képest) kellett volna megfelelnie. Ez azonban nem teljesült, így az előállító élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat, emellett a hatóság kötelezi a hiba javítására.

A vaníliás, dobozos jégkrémek ellenőrzése során összesen 5 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás.

4 jégkrémnél a kisebb jelentőségű jelölési problémák miatt a Nébih figyelmezteti a felelős vállalkozókat. Míg a komolyabb súlyú édesítőszer használati hiba miatt körülbelül 300.000 Ft élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat az érintett előállító.

A Szupermenta terméktesztek hagyományainak megfelelően ezúttal is sor került a kedveltségi vizsgálatra, ahol az ítészek „vak kóstolásos” módszerrel értékelték a hideg csemegéket. Végül a külső megjelenés, az állag, az illat és az íz pontozásával alakult ki a vaníliás dobozos jégkrémek Szupermenta rangsora. Első helyen a Tesco vaníliás jégkrém végzett. Második lett a Gelatelli Bourbon vaníliás jégkrém, míg a versenyt harmadikként a Tesco Value vaníliaízű jégkrém zárta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×