eur:
393.87
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Diákok játszanak a tanteremben a nyíregyházi Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Iskolában a nyári szünet előtti utolsó tanítási napon, 2018. június 15-én. Ezen a napon véget ér a 2017/18-as tanév és megkezdődik a két és fél hónapos nyári vakáció.
Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

PSZ: négyezer tanár hiányzik a rendszerből

Már az egyetemen nagy a lemorzsolódás, sok a pályaelhagyó, és a tanárok fele elmúlt ötvenéves.

A pedagógusok más diplomásokhoz képest még mindig keveset keresnek, sok adminisztrációs kötelezettségük van, alacsony a társadalmi megbecsültségük, már az egyetemen nagy a lemorzsolódás, sok a pályaelhagyó, és a tanárok fele elmúlt ötvenéves. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint ezért van kevés tanár. Szűcs Tamás úgy látja, hogy a problémát rövid távon csak túlórával és nem szaktanári helyettesítésekkel lehet megoldani.

"Tűzoltó intézkedések tudnak most csak szeptembertől életbe lépni, ami egyértelműen a pedagógusok nagyobb terhelésével fog járni és a diákok minőségi oktatásának süllyedésével"

- emelte ki az InfoRádióban PDSZ elnöke.

A Pedagógusok Szakszervezete tárgyalásokat kezdeményez az oktatási kormányzattal a tanárhiányról. Az érdekképviseletnek konkrét javaslatai vannak a hiányzó pedagógusok gyors pótlására - mondta Szabó Zsuzsa elnök.

"Az egyik megoldási út, hogy a nyugdíjas kollégák továbbfoglalkoztatását egyszerűsíteni kellene, de még ennél is fontosabb, hogy

a fiatalabb kollégák - akik főiskolák, egyetemek utolsó évesei - gyakorlati képzési helyét kellene adott iskolához kötni,

mi ebben az irányban szeretnénk tárgyalásokat elkezdeni" - fogalmazott az InfoRádióban Szabó Zsuzsa.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnökének is van néhány ötlete a tanárhiány enyhítésére. Horváth Péter szerint a diplomás átlagbérhez kellene igazítani a pedagógusok fizetését, de szükség lenne a tanárképzés átalakítására is.

"A képzés nem sokat változott a 30 évvel ezelőttihez képest: nagyon erőteljesen jelen vannak a diszciplínák, nagyon komoly szakmai tudást próbálnak meg az egyetemi oktatók továbbra is átadni a diákoknak, talán inkább a pedagógia rovására is néha.

Nyomon kell követni, hogy a gyakorlatban, diákok között hogy viselkedik valaki, ez része lehet egy pályaalkalmasságnak"

- emelte ki a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

A tárca szerint nincs országos pedagógushiány

A pedagógusok többsége nyáron, a tanév végén vált munkahelyet, ezért évtizedek óta ebben az időszakban a legmagasabb az álláshirdetések száma is.

Betöltetlen pedagógusok állások jelenleg is vannak, de ez nem azt jelenti, hogy országos pedagógushiány lenne

- írta az InfoRádiónak adott válaszában a szaktárca sajtóosztálya.

A sajtóban megjelent számok a teljes pedagóguslétszám 2 százalékát sem érik el, a minisztérium szerint ebben nincs semmi rendkívüli. Ahol pedig nehéz egyes tantárgyhoz pedagógust találni, ott a tankerületi központok egymással összefogva mindent megtesznek azért, hogy biztosítsák a szükséges személyi feltételeket.

A minisztérium a válaszában emlékeztet arra, hogy az 50%-os pedagógus béremelés és ösztöndíjak hatására 30%-kal nőtt a pedagógushallgatók száma a felsőoktatásban, egyre több fiatal látja kiszámíthatónak, vonzónak a pedagógusi pályát.

Az idei tanévben végeznek az első olyan hallgatók, akik a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Programból külön ösztöndíjban részesültek, cserében vállalták, hogy állami fenntartású köznevelési intézményben fognak elhelyezkedni. Jelenleg több mint 2000 hallgató vesz részt a programban - közölte a szaktárca, hozzátéve, hogy jövőre még több pénz lesz az oktatásra, folytatódnak az iskolafejlesztések, az oktatás színvonalának javítását szolgáló intézkedések és az iskolai eszközvásárlások.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×