eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely
Pixabay
Nyitókép: Pixabay

Berobban a parlagfűszezon

A szokásosnál két héttel korábban jelent meg a parlagfű virágpora a levegőben - mondta a Magyar Allergia Szövetség elnöke. Nékám Kristóf szerint még mindig nem megfelelő a probléma kezelése, pedig a parlagfű visszaszorítása össztársadalmi érdek. Az allergológus hozzátette: fontos a gyomnövény irtása, mert a környezetszennyezés megsokszorozza a pollenek allergiakeltő hatását, és a levegőbe került szennyezett virágpor akár 50 kilométert is megtehet.

"Legalább két héttel a parlagfű szokásos megjelenése előtt vagyunk. Ez még csak egyfajta előjáték" – mondta az InfoRádióban Nékám Kristóf, a Magyar Allergia Szövetség elnöke. A parlagfű a következő napokban-hetekben egyre inkább problémát fog okozni. Mindig felmerül a kérdés, hogy mivel lehetne védekezni ellen.

"Nem tesszük fel jól azt a kérdést, hogy mit csináljanak a betegek, mert

ezt a problémát megoldani csak össztársadalmi szinten lehet"

- vélekedett a szakember. Szerinte országos felmérést kellene készíteni a parlagfűhelyzetről, és mindig oda kellene koncentrálni az irtáshoz használható erőket, ahol éppen a legnagyobb a probléma. Ráadásul a pollen allergiakeltő hatását a környezetszennyezés megsokszorozza.

"A szennyezett pollenek 20-30-50 kilométerre tudnak elrepülni, tehát a forrásnál kell őket irtani" - hangsúlyozta az allergológus.

A csapadék csak időlegesen segít

Legutóbb tíz éve fordult elő, hogy ilyen korán jelent meg a parlagfű virágpora. Most a csapadékos időszakban a növények növekedésnek indultak - mondta Magyar Donát aerobiológus.

A szakértő szerint csapadékos időben az allergiások tünetei átmenetileg megszűnhetnek, de a parlagfű ezalatt is termeli a pollent, csak nem kerül a levegőbe. Viszont amint elmúlik a csapadék, robbanásszerűen jelenik meg pollen a levegőben, és akkor már tünetek is előfordulhatnak.

Magyar Donát arra is figyelmeztetett, hogy általában augusztus elejétől október végéig tart a parlagfű szezonja, tehát az allergiások készüljenek fel a hosszú távú "szenvedésre". Azt is hozzátette, ha szemviszketést, szájpadlásviszketést, köhögést, tüsszögést észlelünk, forduljunk orvoshoz, mert nagy eséllyel parlagfűallergiások vagyunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×