INFORÁDIÓ 
2020. július 4. szombat
Ulrik

parlagfű

virágpor

allergia

irtás

környezetszennyezés

Pixabay

Berobban a parlagfűszezon

A szokásosnál két héttel korábban jelent meg a parlagfű virágpora a levegőben - mondta a Magyar Allergia Szövetség elnöke. Nékám Kristóf szerint még mindig nem megfelelő a probléma kezelése, pedig a parlagfű visszaszorítása össztársadalmi érdek. Az allergológus hozzátette: fontos a gyomnövény irtása, mert a környezetszennyezés megsokszorozza a pollenek allergiakeltő hatását, és a levegőbe került szennyezett virágpor akár 50 kilométert is megtehet.

"Legalább két héttel a parlagfű szokásos megjelenése előtt vagyunk. Ez még csak egyfajta előjáték" – mondta az InfoRádióban Nékám Kristóf, a Magyar Allergia Szövetség elnöke. A parlagfű a következő napokban-hetekben egyre inkább problémát fog okozni. Mindig felmerül a kérdés, hogy mivel lehetne védekezni ellen.

"Nem tesszük fel jól azt a kérdést, hogy mit csináljanak a betegek, mert

ezt a problémát megoldani csak össztársadalmi szinten lehet"

- vélekedett a szakember. Szerinte országos felmérést kellene készíteni a parlagfűhelyzetről, és mindig oda kellene koncentrálni az irtáshoz használható erőket, ahol éppen a legnagyobb a probléma. Ráadásul a pollen allergiakeltő hatását a környezetszennyezés megsokszorozza.

"A szennyezett pollenek 20-30-50 kilométerre tudnak elrepülni, tehát a forrásnál kell őket irtani" - hangsúlyozta az allergológus.

A csapadék csak időlegesen segít

Legutóbb tíz éve fordult elő, hogy ilyen korán jelent meg a parlagfű virágpora. Most a csapadékos időszakban a növények növekedésnek indultak - mondta Magyar Donát aerobiológus.

A szakértő szerint csapadékos időben az allergiások tünetei átmenetileg megszűnhetnek, de a parlagfű ezalatt is termeli a pollent, csak nem kerül a levegőbe. Viszont amint elmúlik a csapadék, robbanásszerűen jelenik meg pollen a levegőben, és akkor már tünetek is előfordulhatnak.

Magyar Donát arra is figyelmeztetett, hogy általában augusztus elejétől október végéig tart a parlagfű szezonja, tehát az allergiások készüljenek fel a hosszú távú "szenvedésre". Azt is hozzátette, ha szemviszketést, szájpadlásviszketést, köhögést, tüsszögést észlelünk, forduljunk orvoshoz, mert nagy eséllyel parlagfűallergiások vagyunk.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Megjelent a parlagfű virágpora a levegőben
 
Megjött a pollen- Magyar Donát
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018