INFORÁDIÓ 
2020. január 28. kedd
Karola, Károly

szinkron alapszervezet

nemzeti versenyképességi tanács

film

Rajkai Zoltán: a szinkron és a felirat jól megfér egymás mellett

Rajkai Zoltán: a szinkron és a felirat jól megfér egymás mellett

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

A Szinkron Alapszervezet közleményben reagált a Magyar Nemzeti Bank szakértőinek azon javaslatára, amely szerint a külföldi filmek feliratozását előtérbe kellene helyezni, ezzel elősegíthető lenne, hogy javuljon a magyarok nyelvtudása. Rajkai Zoltán színművész, az alapszervezet elnöke úgy látja: a felirat és szinkron közötti vita ma már nem jelent problémát, mindenki úgy tud filmeket és sorozatokat nézni, ahogyan szeretné. A magyar szinkron ugyanakkor nemzeti kulturális érték, amit védeni kell.

Oktatási változtatásokat szorgalmaz a Magyar Nemzeti Bank a versenyképesség javítására elkészített 180 pontos csomagjában. Fejlesztenék a többi között a nyelvoktatást.

Baksay Gergely, a jegybank költségvetési és versenyképességi elemzések igazgatóságának vezetője az InfoRádiónak elmondta, egyebek mellett az eredeti nyelven vetített filmek segíthetnék elő, hogy javuljon a magyarok nyelvtudása.

Hozzátette:

az online felületeken már népszerűek a szinkron nélküli filmek, a televízióban ugyanakkor lehetne több feliratos filmet vetíteni.

A SzíDosz Szinkron Alapszervezet közleményben reagált a javaslatra. Rajkai Zoltán színművész, az alapszervezet elnöke úgy látja: a felirat-szinkron-vita ma már nem kérdés, mindenki úgy tud filmeket és sorozatokat nézni, ahogyan szeretne.

„Ma már ez a kérdés nem is kell, hogy kérdés legyen, hiszen tulajdonképpen egy gombnyomással – a digitális technika révén – választható, hogy idegen nyelven felirattal szeretnénk nézni a filmet, vagy pedig szinkronizálva” – fogalmazott.

Rajkai Zoltán hozzátette, a magyar szinkron több mint 80 éve működő, nemzeti kulturális érték, amit védeni kell. „A magyar médiakultúrában a szinkron elterjedt, és az emberek szeretik.

Színészek hangjai párosulnak külföldi színészek arcaival, akiket megszeret a néző”

– emelte ki az elnök.

Az alapszervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a világ filmművészete vagy filmgyártása nem csak a népszerű angol, német és francia nyelvű alkotásokból áll. Ha leépül a szinkronipar, például a török vagy brazil sorozatok sem lesznek magyar hangon elérhetőek.

Kapcsolódó hang

Rajkai Zoltán a szinkronról
 


Szinkronvita
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018