INFORÁDIÓ
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel

angela merkel

orbán viktor

kiss j. lászló

berlin

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár találkozója Berlinben 2018. július 5-én.

"Baráti légkörben intenzív beszélgetés" Orbán Viktor és Angela Merkel között

A berlini német-magyar vezetői egyeztetéstől senki nem várt nagyobb áttörést, de a véleménykülönbségek ellenére baráti légkörű volt a találkozó - mondta Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

A migráció ügyében ismertek voltak a különböző álláspontok Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök között, ezeket csak megerősítették a csütörtöki berlini tárgyaláson – mondta az InfoRádiónak a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Kiss J. László kiemelte: a két politikus közös sajtóértekezletén az látszott, hogy az eltérő megközelítések ellenére baráti légkörben intenzív beszélgetés zajlott köztük.

A berlini tárgyalástól senki sem várt áttörést, például azt, hogy Magyarország álláspontja megváltozik

– tette hozzá.

Az Orbán Viktor berlini látogatása miatti érdeklődés elsősorban a migrációs politika miatt volt jelentős, hiszen a magyar kormányfő az egyik legnagyobb kritikusa Angela Merkelnek. Másrészt Németországban most csendesedett el a kormányválság a CDU és a CSU között, és ennek témája a tárgyalásokat is érintette, hiszen a vita arról szólt, hova lehet visszaküldeni azokat a már regisztrált menekülteket, akik a német határon vannak – fejtette ki az egyetemi tanár.

Ebben a kérdésben jogi vita van, Magyarország nem tekinti magát első belépési pontnak a menekültek számára – hívta fel a figyelmet Kiss J. László.

A sajtóértekezleten elhangzott, hogy

vannak közös pontok,

például a fejlesztéspolitikai együttműködés Afrikában és a Közel-Keleten. Emellett arról is szó volt, hogy Magyarország nyolcezer emberrel védi a déli határt, ami Ausztriának és Németországnak is fontos, és Angela Merkel már korábban elismerte a magyarok szerepét – mondta az egyetemi tanár.

Kiemelte: a kétoldalú kapcsolatokban a gazdasági kérdések is nagy szerepet játszanak. Ezek közül az 50 milliárd eurós kereskedelmi forgalom érdemel figyelmet, és az, hogy a két ország kereskedelmi filozófiája azonos. Angela Merkel jelezte, hogy Magyarország vonzó beruházási pont.

Kiss J. László szerint a védelempolitikának lehet nagy jelentőséget tulajdonítani. A NATO egy nagy regionális hadosztály-parancsnokságot hoz létre Közép-Európában, a jelek szerint Magyarországon, és itt Németországnak lesz vezető szerepe – tette hozzá.

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Kapcsolódó hang

Kiss J. László az Orbán-Merkel találkozóról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018