eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár találkozója Berlinben 2018. július 5-én.
Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

"Baráti légkörben intenzív beszélgetés" Orbán Viktor és Angela Merkel között

A berlini német-magyar vezetői egyeztetéstől senki nem várt nagyobb áttörést, de a véleménykülönbségek ellenére baráti légkörű volt a találkozó - mondta Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

A migráció ügyében ismertek voltak a különböző álláspontok Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök között, ezeket csak megerősítették a csütörtöki berlini tárgyaláson – mondta az InfoRádiónak a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Kiss J. László kiemelte: a két politikus közös sajtóértekezletén az látszott, hogy az eltérő megközelítések ellenére baráti légkörben intenzív beszélgetés zajlott köztük.

A berlini tárgyalástól senki sem várt áttörést, például azt, hogy Magyarország álláspontja megváltozik

– tette hozzá.

Az Orbán Viktor berlini látogatása miatti érdeklődés elsősorban a migrációs politika miatt volt jelentős, hiszen a magyar kormányfő az egyik legnagyobb kritikusa Angela Merkelnek. Másrészt Németországban most csendesedett el a kormányválság a CDU és a CSU között, és ennek témája a tárgyalásokat is érintette, hiszen a vita arról szólt, hova lehet visszaküldeni azokat a már regisztrált menekülteket, akik a német határon vannak – fejtette ki az egyetemi tanár.

Ebben a kérdésben jogi vita van, Magyarország nem tekinti magát első belépési pontnak a menekültek számára – hívta fel a figyelmet Kiss J. László.

A sajtóértekezleten elhangzott, hogy

vannak közös pontok,

például a fejlesztéspolitikai együttműködés Afrikában és a Közel-Keleten. Emellett arról is szó volt, hogy Magyarország nyolcezer emberrel védi a déli határt, ami Ausztriának és Németországnak is fontos, és Angela Merkel már korábban elismerte a magyarok szerepét – mondta az egyetemi tanár.

Kiemelte: a kétoldalú kapcsolatokban a gazdasági kérdések is nagy szerepet játszanak. Ezek közül az 50 milliárd eurós kereskedelmi forgalom érdemel figyelmet, és az, hogy a két ország kereskedelmi filozófiája azonos. Angela Merkel jelezte, hogy Magyarország vonzó beruházási pont.

Kiss J. László szerint a védelempolitikának lehet nagy jelentőséget tulajdonítani. A NATO egy nagy regionális hadosztály-parancsnokságot hoz létre Közép-Európában, a jelek szerint Magyarországon, és itt Németországnak lesz vezető szerepe – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×