eur:
393.41
usd:
368.02
bux:
65971.16
2024. április 24. szerda György
Brüsszel, 2018. március 22.Angela Merkel német kancellár érkezik az Európai Unió tagállamai kétnapos állam- és kormányfői csúcstalálkozójának első napi ülésére Brüsszelben 2018. március 22-én. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Nyitókép: JULIEN WARNAND

Váratlan bejelentés: a magyar kerítést dicsérte Merkel

Berlinben is elismerték a magyar menekültpolitikai erőfeszítéseket – értékelte a német kancellár nyilatkozatát az InfoRádióban a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

A magyar-szerb uniós külső határ védelmével Magyarország Németországot is védi - mondta Angela Merkel német kancellár vasárnap egy televíziós interjúban. Úgy fogalmazott: Magyarország "bizonyos értelemben nekünk végzi el a munkát".

A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója, Molnár Tamás Levente szerint ugyanakkor Angela Merkel nyilatkozatának van egy problémásabb része. A német kancellár ugyanis nemcsak arról beszélt az ARD német országos köztelevízióban vasárnap késő este sugárzott interjúban, hogy létre kell hozni egy közös menekültügyi hivatalt, valamint egy igazi, európai határvédelmi rendőrséget, hanem arról is, hogy

egységes, standard szabályokat kell bevezetni a menekültügyi eljárásokban.

Ez pedig a szakértő szerint előre vetíti, hogy ha valaki az uniós határon beadja a kérelmét, azt a közös elosztási rendszerben bírálják el. Ez pedig már érzékenyebb téma lehet, ebben valamiféle konszenzust kell majd kialakítani az uniós tagállamok között.

A G7-csúcson arról is beszélt a német kancellár, hogy erős közös külpolitika kell az Európai Uniónak, mert csak így tudja megvédeni magát. Molnár Tamás Levente szerint ennek hátterében az áll, hogy a transzatlanti kapcsolatok meglazultak, új nagyhatalmi blokkok vannak kialakulóban, Oroszország és Kína kapcsolata erősödni látszik, így az európai országok csak úgy tudnak az új kihívásoknak megfelelni, ha közösen cselekednek, azaz, ahogyan Angela Merkel is fogyalmazott, Európának a saját kezébe kell vennie a jövőjét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×