eur:
394.06
usd:
370.89
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédet mond az Orczy-negyed támogatási szerződésének aláírásán a józsefvárosi polgármesteri hivatalban 2018. március 7-én.
Nyitókép: Mónus Márton

Varga Mihály: a következő másfél évben növekedési pályán lesz a gazdaság

Nem irreális a 4 százalék körüli gazdasági növekedés a következő évben – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Varga Mihály pénzügyminiszter.

A tárcavezető szerint a nemzetközi intézmények – az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Beruházási Bank és az Európai Bizottság – jóslata szerint

jövő évben nem irreális a 4 százalék körüli növekedés.

Varga Mihály elismerte, hogy a magas euróárfolyam állandósulása esetén kormányzati lépésre van szükség. A miniszter szerint azonban a költségvetési egyenlegre nem hat a jelenlegi helyzet.

„Vannak olyan tételek, amelyeknek a kiadása növekedhet, egy drágább import szerkezetben, az energiaárak például ilyenek” – tette hozzá.

Egy gyengébb árfolyam következtében emelkedhet az infláció. A fogyasztási típusú adóknak köszönhetően beérkező többletbevétel egyensúlyt teremt a várható kiadásokkal szemben – vélekedett Varga Mihály.

A teljes beszélgetés:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×