eur:
394.33
usd:
370
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A központi közigazgatásban dolgozók fizetésének emelését tervezi a kormány - a nap hírei

A központi közigazgatásban dolgozók fizetésének emelését tervezi a kormány. Alternatív költségvetési javaslatot készít az akadémia az innovációs miniszter kérésére. Nem számít a 7-es cikk szerinti eljárás elindítására Magyarország ellen Novák Katalin, a Fidesz alelnöke. A nap legfontosabb hírei június 26-án.

A központi közigazgatásban dolgozók fizetésének emelését tervezi a kormány - közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor a kormánymegbízottak kinevezési okiratának átadásán az Országházban kijelentette: jelenleg a magyar állam legjobban működő szervezete a középszintű közigazgatás, ezért a Miniszterelnökséget vezető miniszter feladata, hogy a központi közigazgatás is felzárkózzon erre a színvonalra a következő években.

Egy adónembe vonja össze a szociális hozzájárulási adót és az egészségügyi hozzájárulást egy törvénymódosítás, az utóbbi megszűnik - ismertette az előterjesztés célját a területért felelős államtitkár. Izer Norbert a parlamentben elmondta: a változtatás javaslatot tesz a munkahelyvédelmi akció kedvezményének kivezetésére, de újdonság az is, hogy kedvezmény vehető igénybe a munkaerőpiacra lépők után.

Elfogadhatatlannak nevezték a jövő évi adótörvény tervezetének cafeteriáról szóló fejezetét a szociális partnerek a munkaadói és munkavállalói szervezetek egyeztetésén. A kormány korábban ismertetett elképzelései szerint a jövőben a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem. A munkavállalók érdekképviseletei szerint ugyanakkor fenn kell tartani a béren kívüli juttatások családtámogatást, mobilitást, illetve öngondoskodást szolgáló elemeit is.

Alternatív költségvetési javaslatot készít az akadémia az innovációs miniszter kérésére. A kutatási pénzek elosztásáról tartott tárgyalások után Palkovics László miniszter azt mondta: az elvekben egyetértenek, csak a megoldásokban nem. Az akadémia közleményében azt írta: továbbra is vita van a felek között az akadémiai kutatóintézet-hálózat fenntartásáról. Az MTA elnöksége a tárgyalás után egyhangúlag megerősítette múlt heti határozatát, amely szerint ragaszkodik a tudományos kutatás alaptörvénybe foglalt szabadságához és a működésbeli függetlensége megtartásához.

A szokásos felvételi határidőkkel meghirdette a 2019/20-as tanévet Budapestre és Bécsbe is a CEU. Az intézmény kuratóriuma hétvégi ülésén döntött erről, miután jelezte: teljesítette a magyar törvények által szabott kötelezettségeit, de a kormány továbbra is elzárkózik a felsőoktatási törvény módosítása által teremtett helyzet rendezésétől. A testület megerősítette, hogy elkötelezett az egyetem mellett.

Benyújtotta az országgyűlésnek a gyülekezési jogról valamint a magánélet védelméről szóló törvényjavaslatot az Igazságügyi Minisztérium. A tárca indoklása szerint a tervezet garantálja a magánélet védelmét, az otthon nyugalmát, és védelmet nyújt a zaklatással szemben.

Nem számít a hetes cikk szerinti eljárás elindítására Magyarország ellen a Fidesz alelnöke. Novák Katalin az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a kormány már készíti a választ a Magyarországot elmarasztaló Sargentini-jelentésre, amely szerinte könnyen cáfolható tényeket tartalmaz.

Európán belül és kívül is létrehozna központokat a Földközi-tengerből kimentett migránsok biztonságos elhelyezésére és menedékkérelmük elbírálására az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és a Nemzetközi Migrációs Szervezet. A két testület hamarosan az Európai Unió elé tárja erre vonatkozó javaslatát.

Ukrajnában gyilkosság elkövetésével gyanúsította meg az ügyészség a kárpátaljai romák átmeneti tábora elleni támadás szervezőjét, egy 20 éves fiatalt. A rendőrség 14 embert vett őrizetbe, a többségük 16 és 17 éves középiskolás. Szombat éjjel álarcosok késekkel és baseball-ütőkkel támadtak kárpátaljai magyar cigányok átmeneti táborára Lemberg külvárosában. A támadásban egy 23 éves férfi meghalt, három ember, köztük egy anya és 10 éves fia megsebesült.

Macedóniában nem hajlandó aláírni az ország nevének megváltoztatásáról szóló törvényt az elnök. Gjorge Ivanov alkotmányellenesnek tartja a múlt szerdán elfogadott névváltoztatási törvényt, valamint azt az eljárást, ahogyan az erről szóló macedón-görög egyezményt a szkopjei parlament ratifikálta.

Megnyílt a Magyar Nemzeti Múzeum Seuso-kiállítása. A tárlat néhány hónapig a József nádor-teremben tart nyitva, majd a Seuso-kincslelet november végén más késő római tárgyakkal kiegészülve átkerül az állandó kiállítás termeibe.

Jövő szombaton temetik Kányádi Sándort. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót kívánságának megfelelően szülőfalujában, a Hargita megyei Nagygalambfalván helyezik örök nyugalomra. Kányádi Sándor június 20-án, 89 éves korában Budapesten hunyt el.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×