INFORÁDIÓ 
2019. július 24. szerda
Kincső, Kinga

corvinus egyetem

lánczi andrás

egyetem

aréna

Budapest, 2012. december 4. Lánczi András, a Századvég Alapítvány elnöke beszél a Fókuszban a nemzeti érdek - Kitörési pontok magyar vállalkozások számára címmel rendezett konferencián a budapesti Larus rendezvényközpontban 2012. december 4-én. MTI Fotó: Földi Imre

Lánczi András: felül kellene vizsgálni az oktatásban a bolognai rendszert

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor

Érdemes lenne felülvizsgálni az oktatásban a bolognai rendszert, a tankönyvek és a tananyag többségét pedig változtatni kell – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora.

A rektor elmondta: azon dolgoznak, hogyan lehet minden elemében megújítani az egyetemet úgy, hogy az oktatók ne kényszerüljenek arra, hogy második-harmadik állást vállaljanak. „Egy teljesítményértékelési rendszeren keresztül nagyon komoly fizetésbeli különbségek alakulhatnak ki” – fogalmazott Lánczi András, aki szerint nem igaz a szóbeszéd, miszerint az egyetemi oktatók méltánytalanul keveset keresnek.

Az egyetem vezetőjének célkitűzése továbbá, hogy a hallgatók közösségben érezzék magukat a Corvinuson. „A közgáz ebből a szempontból nem rossz hely, de azért bőven van probléma”, bár nagyon sokat tesznek a fejlődésért – hangsúlyozta a rektor.

„Az egyetem újradefiniálás alatt van az egész világon”

– vélekedik Lánczi András, aki szerint óriási versenytársat jelentenek az úgynevezett nyitott, online egyetemek. Másik nehézség, hogy a duális képzés eszméjével kialakult az igény, hogy a diákokat ne pusztán az egyetem képezze, hanem munkahelyi körülmények között is gyakoroljon. „De akkor milyen sztenderdek szerint képződnek jelenleg a hallgatók?” – tette fel a kérdést a Budapesti Corvinus Egyetem rektora.

Lánczi András szerint nem lehet életképes egy egyetem kétnyelvűség nélkül. A bolognai rendszert pedig felül kell vizsgálni. „Mi próbálkozunk újra ötéves képzésekkel, tehát osztatlan képzésekkel” – emelte ki. A rektor úgy látja, a tankönyv nem örök életre szóló tudásgyűjtemény, a tananyag nagyrészét változtatni kell.

Nyitókép: Földi Imre

Kapcsolódó hang

Lánczi András
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018