eur:
393.18
usd:
367.85
bux:
66029.88
2024. április 24. szerda György
Lánczi András, a Századvég Alapítvány elnöke beszél a Fókuszban a nemzeti érdek - Kitörési pontok magyar vállalkozások számára címmel rendezett konferencián a budapesti Larus rendezvényközpontban 2012. december 4-én.
Nyitókép: Földi Imre

Lánczi András: felül kellene vizsgálni az oktatásban a bolognai rendszert

Érdemes lenne felülvizsgálni az oktatásban a bolognai rendszert, a tankönyvek és a tananyag többségét pedig változtatni kell – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora.

A rektor elmondta: azon dolgoznak, hogyan lehet minden elemében megújítani az egyetemet úgy, hogy az oktatók ne kényszerüljenek arra, hogy második-harmadik állást vállaljanak. „Egy teljesítményértékelési rendszeren keresztül nagyon komoly fizetésbeli különbségek alakulhatnak ki” – fogalmazott Lánczi András, aki szerint nem igaz a szóbeszéd, miszerint az egyetemi oktatók méltánytalanul keveset keresnek.

Az egyetem vezetőjének célkitűzése továbbá, hogy a hallgatók közösségben érezzék magukat a Corvinuson. „A közgáz ebből a szempontból nem rossz hely, de azért bőven van probléma”, bár nagyon sokat tesznek a fejlődésért – hangsúlyozta a rektor.

„Az egyetem újradefiniálás alatt van az egész világon”

– vélekedik Lánczi András, aki szerint óriási versenytársat jelentenek az úgynevezett nyitott, online egyetemek. Másik nehézség, hogy a duális képzés eszméjével kialakult az igény, hogy a diákokat ne pusztán az egyetem képezze, hanem munkahelyi körülmények között is gyakoroljon. „De akkor milyen sztenderdek szerint képződnek jelenleg a hallgatók?” – tette fel a kérdést a Budapesti Corvinus Egyetem rektora.

Lánczi András szerint nem lehet életképes egy egyetem kétnyelvűség nélkül. A bolognai rendszert pedig felül kell vizsgálni. „Mi próbálkozunk újra ötéves képzésekkel, tehát osztatlan képzésekkel” – emelte ki. A rektor úgy látja, a tankönyv nem örök életre szóló tudásgyűjtemény, a tananyag nagyrészét változtatni kell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Mi lesz a jövő fenntartható technológiája?

Mi lesz a jövő fenntartható technológiája?

A technológia akkor érdekes, ha az egy hosszútávú, jó célt tud támogatni. Bár sok régi beidegződést meghaladtunk az elmúlt időszakban Magyarországon is, de még most is sok a kihívás. Mi tudja segíteni a technológiákban a zöld átmenetet? Melyik technológiában hisznek most a nagyvállalatok? Milyen szerepet játszik ebben a digitalizáció? Gazdaságilag ez mennyire fenntartható és min kellene változtatni a zöld átállás megvalósítása érdekében? Többek között ezekről a kérdésekről beszéltek a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciának szakértői Szoboszlai Beáta, a PwC Magyarország energiaipari és közműszolgáltatási tanácsadási igazgatójának moderálásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×