eur:
368.88
usd:
344.93
bux:
48800.45
2023. június 8. csütörtök Medárd
Takarítók dolgoznak a Parlament Alsóházi üléstermében az Országgyűlés május 8-ai alakuló ülésének előkészületei során 2018. május 4-én.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Ma érkezik a Stop Soros törvénycsomag

Kedden nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek az úgynevezett Stop Soros törvénycsomagot. Ez alapján önálló büntető törvénykönyvi tényállás lesz az illegális bevándorlás szervezése.

A törvénycsomag már az áprilisi választás előtt is téma volt, de a kormánypártok jelezték, ha bizalmat kapnak a folytatásra, akkor az elsők között lesz, amit benyújtanak a parlamentnek. Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét pénteken a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta: ahhoz, hogy megvédhessék Magyarországot a migrációval, az illegális bevándorlással szemben, az alaptörvényt kell módosítani.

"Ha benne van az alkotmányban az, hogy Magyarországra tilos beletepíteni, akkor a részletszabályokat sokkal könnyebben alkotjuk meg, illetve védjük meg itthon és a nemzetközi színtéren is.

Ahhoz, hogy a migrációval szembeni védekezés szabályai biztos lábakon álljanak, érdemes hozzányúlnunk az alkotmányhoz és ott néhány passzust módosítanunk. A Stop Soros törvénycsomag így eredményezett alkotmánymódosítási javaslatokat. A Büntető törvénykönyv módosítása is megtörténik majd, és van néhány alkotmányos vita korábbról, amelyet ezzel a módosítással szeretnénk most elrendezni."

Önálló jogállás lenne, 5-90 napig tartó elzárással járna

A Fidesz frakcióelnöksége támogatja a szigorított, úgynevezett Stop Soros törvényjavaslatot – jelentette be tegnap a képviselőcsoport vezetője. Kocsis Máté szerint különösen azt, hogy az illegális bevándorlás szervezése bűncselekménnyé váljon.

"A törvényjavaslat módosítja a rendőrségről, a menedékjogról, illetve a szabálysértésekről szóló törvényt, de ezek alapvetően technikai jellegű változtatások. A törvényjavaslat súlypontja a Büntető törvénykönyv módosításában áll. A jogellenes bevándorlás elősegítése tényállás önálló tényállásként jelenik meg. Ezt az követi el, aki

  • szervező tevékenységet folytat annak érdekében, hogy Magyarországon menedékjogi eljárás kezdeményezését tegye lehetővé olyan személynek, aki nincs üldözésnek kitéve, vagy közvetlen üldözéstől való félelme nem megalapozott.
  • Továbbá aki Magyarországra jogellenesen belépő vagy jogszerszerűtlenül tartózkodó személynek tartózkodási jogcímet szerez."

Ezek elkövetése vétségként, elzárással büntetendő, ami 5-90 nap hosszúságú lehet.

Kocsis Máté jelezte: a javaslat tárgyalása hetekig eltarthat, és megalkotásánál mindenképpen figyelmbe veszik majd a Velencei Bizottság véleményét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Új vád érkezett, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot - Hevesen cáfol Zelenszkij

Új vád érkezett, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot - Hevesen cáfol Zelenszkij

"Én vagyok az elnök, és ennek megfelelően adok utasításokat. Semmi ilyesmit nem tett Ukrajna. Soha nem cselekednék így" – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij az Axel Springernek, a Politico anyavállalatának, adott exkluzív interjúban az Északi Áramlat ukrán hátterű felrobbantásával kapcsolatban, amelyről tegnap közölt új, minden eddiginél részletesebb információkat a Washington Post.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×