eur:
393.88
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal Brüsszelben, az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) ülésén, ahol bemutatták Judith Sargentini Magyarországról készülő különjelentésének tervezetét 2018. április 26-án. Mellette Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára (j).
Nyitókép: KKM

Szijjártó: Ukrajna semmibe veszi az Európai Unió elvárásait

Magyarország feloldja az Ukrajnával szemben a NATO-n belül érvényesített vétóját, amennyiben Kijev több feltételt is teljesít a kárpátaljai magyarságot hátrányosan érintő oktatási törvény ügyében.

Nem javult, hanem inkább romlott az elmúlt időszakban a Kárpátalján élő magyar nemzeti kisebbséget hátrányosan érintő jogszabálytervezetek ügye

– vélekedett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután hivatalában egyeztetett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével, Brenzovics Lászlóval.

A tárcavezető rámutatott, hogy Kijev a Velencei Bizottság döntése ellenére sem egyeztetett még a kárpátaljai magyarsággal a jelenlegi magyar nyelvű oktatást korlátozó oktatási törvényről, továbbá Ukrajna az Európai Unió elvárásait is semmibe veszi, mivel nem vehetne el szerzett jogokat kisebbségeitől.

„Elkészült egy törvényjavaslat, amely 2023-ig kitolná a végrehajtási és átállási periódust a közoktatási törvény kapcsán. Ez számunkra így kevés.

Amennyiben az ukrán parlament elfogadja azt a módosítást, hogy 2023-ig nem hajtják végre az oktatási törvényt és addig megállapodnak a nemzeti közösségekkel és a magániskolákat kiveszik a törvény hatálya alól, úgy Magyarország fel fogja oldani a NATO-ban jelenleg érvényben tartott vétóját” - fejtette ki.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy a más ország szavazásában részt vevő kárpátaljai magyarokat ukrán állampolgárságuk elvesztésével fenyegető állampolgársági törvény-javaslatot is aggályosnak tartja.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke egyetértett a külügyminiszterrel, hogy e kérdésben nem csupán a kárpátaljai magyarságról van szó, hanem az unió minden nemzeti kisebbségéről.

„Teljesen nyilvánvaló, ha Ukrajnában fel lehet számolni a kisebbségi nyelveken történő oktatást, és ebben a vonatkozásban Európa, az Európai Tanács nem tesz semmit akkor ugyan ezt meg lehet tenni más országokban is” - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter várhatóan jövő héten Koppenhágában, az Európa Tanács külügyminiszteri ülésének margóján

kétoldalú megbeszélést tart az ukrán külügyminiszterrel,

május 23-án pedig Budapestre érkezik Wess Mitchell, az Egyesült Államok külügyminisztériumának európai ügyekkel foglalkozó államtitkára, akivel várhatóan e témáról is egyeztet a tárcavezető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×