eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ismét 10 minisztériummal alakulhat meg az új kormány, de több tárca neve megváltozik - a nap hírei

Magyarország továbbra is számít az Európai Beruházási és Újjáépítési Bank tevékenységének bővülésére. Berlusconi szabad utat adott a Liga és az Öt Csillag Mozgalom koalíciójának.

Ismét 10 minisztériummal alakulhat meg az új kormány - derül ki a minisztériumok felsorolásáról szóló javaslatból. Az előterjesztés alapján a leendő kabinet tárcái lesznek: az Agrárminisztérium, a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Honvédelmi Minisztérium, az Igazságügyi Minisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Miniszterelnökség és a Pénzügyminisztérium.

Javította a magyar gazdaság idei növekedési ütemére adott előrejelzéseit az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank. Az EBRD éves közgyűlésén közölte: a magyar gazdaságban az idén 3,8 százalékos, jövőre 3 százalékos növekedést jósol. A magyar gazdaságban a beruházások értéke tavaly 16,8 százalékkal nőtt, ez a második leggyorsabb növekedési ütem volt az Európai Unión belül. Ugyanakkor az EBRD arra számít, hogy a régió növekedési lendülete tavaly tetőzhetett, és már az idei évtől várható lassulás.

Online konzultációt indított az Európai Bizottság arról, hogy milyen irányt vegyen a jövőben az Európai Unió. Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke szerint itt az ideje, hogy az európaiak hallassák hangjukat az őket érintő kérdésekben, és elmondják, vezetőik mit tegyenek. Az internetes konzultáció párhuzamosan fut majd az Európai Bizottság és a tagállamok szervezésében zajló civil párbeszédekkel is. 2012 óta csaknem 700 ilyen nyilvános vitát rendeztek 160 városban Európa-szerte, és mostantól a jövő májusi EP-választásokig még gyakrabban tartanak majd ilyeneket.

Németország, Franciaország és Nagy-Britannia is kitart az iráni atomszerződés mellett. A német kancellár közölte: a három ország Irántól is a megállapodás végrehajtásának folytatását várja. A francia és az iráni államfő megállapodtak abban, hogy folytatják az együttműködést az érintett államokkal az atomalku végrehajtása és a regionális biztonság fenntartása érdekében. A brit külügyminiszter arról beszélt: a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség eddig 9 alkalommal igazolta, hogy Irán betartja az egyezményben vállalt kötelezettségeit. Oroszország is bejelentette: továbbra is tartani fogja magát az iráni nukleáris program korlátozásáról kötött többhatalmi megállapodáshoz.

Silvio Berlusconi szabad utat ad a Ligának, hogy megpróbáljon kormányt alakítani az Öt Csillag Mozgalommal. A márciusi olaszországi parlamenti választásokon győztes jobboldali partnerségben részt vevő Forza Italia elnöke azt is közölte: az általa vezetett tömörülés nem fogja támogatni a koalíciót. A bejelentés megnyithatja az utat az előtt, hogy napokon belül új kormánya legyen Olaszországnak. Az Öt Csillag Mozgalom és a jobboldalt vezető Liga korábban egy nap haladékot kért az államfőtől, hogy megakadályozza a szakértői kormány kinevezését. A kabinet tagjainak névsorát Sergio Mattarella államfő ma készült nyilvánosságra hozni.

A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette azt a törvénymódosítást, amely lehetővé tenné a távollévő elnökjelölt megválasztását Katalónia elnökének. A katalán függetlenségi pártok múlt pénteken szavazták meg az elnökségről szóló törvény módosítását, hogy Carles Puigdemont-t újraválaszthassák az elnöki posztra. A leváltott katalán elnök több mint fél éve önkéntes száműzetésben van, jelenleg Berlinben várja kiadatási eljárásának végét. Puigdemont ellen lázadás és közpénz hűtlen kezelése miatt emeltek vádat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×