eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A vezető gimnáziumok némelyikéből minden harmadik végzős külföldre készül

A végzősök több mint harmada külföldi egyetemen tanulna tovább - ezzel szembesültek a tanárok több vezető budapesti és vidéki gimnáziumban, a legtehetségesebb diákok közül sokan már a világ legjobb felsőoktatási intézményeiben, például Oxfordban vagy Cambridge-ben kezdik a következő tanévet.

Egy friss felmérés szerint folyamatosan emelkedik a magyar hallgatók száma a brit, német és osztrák egyetemeken, a becslések alapján már több mint 13 ezren tanulnak külföldön - írja az Eduline.

A budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumban minden harmadik végzős külföldre készül, a 132 diák közül 44-en felvételiznek más ország felsőoktatási intézményébe – mondta az Eduline-nak Barati Krisztina igazgatóhelyettes. A tanulók elsősorban brit egyetemeket választanak, huszonöten szeretnének továbbtanulni például a felsőoktatási világrangsorokat vezető Cambridge, Oxford, Imperial College és University College London (UCL) szakjain, néhány fazekasos diák pedig amerikai és német egyetemre adta be a jelentkezését. „A gyerekek stratégiája az, hogy a legjobb külföldi egyetemekkel próbálkoznak először, esetleg elfogadják a következő körben más egyetemek, például Warwick vagy a St. Andrews offerjeit (az intézmények "ajánlatát", amely tartalmazza, hogy milyen feltételek teljesülése esetén veszik fel a diákot - a szerk.), és természetesen mindenki beadja magyar egyetemekre is a jelentkezését biztonsági tartalékként” – mondta Barati Krisztina.

Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban is folyamatosan emelkedik a külföldi továbbtanulást tervező diákok aránya. „Korábban 5-10 százalékos a külföldre egyetemre jelentkezők aránya, de idén van egy olyan osztályunk, ahol a diákok 30 százaléka külföldi egyetemet is megjelölt” – mondta Csapodi Zoltán igazgató, aki úgy látja, a legtöbben Angliában tanulnának tovább, de a végzősök a biztonság kedvéért hazai felsőoktatási intézményeket is megjelölnek.

A külföldi továbbtanulás az idei trefortos ballagáson is téma volt, az igazgató az Eduline-nak azt mondta, ballagási beszédében arra biztatta a végzősöket, hogy cáfoljanak rá arra a korábban alapigazságnak tekintett állításra, hogy aki az érettségi után elmegy az országból, az már nem fog hazajönni. „De tudjuk, hogy aki a szakmai kapcsolatrendszerét és a tudását külföldön szerzi meg, annak jóval nehezebb lesz a hazatérés, mint azoknak, akik egy itthoni alapképzés elvégzése után egy mester- vagy doktori képzésre mennek külföldi egyetemekre. Pedig ez utóbbiak is olyan tudást és tapasztalatot tudnak összeszedni, mint a külföldön tanulók” – tette hozzá.

Ausztria is népszerű

A győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumban körülbelül öt éve tíz százalék körül alakul a külföldi egyetemre felvételiző végzősök aránya, a 130-140 diák közül általában tizenhárman-tizennégyen választanak maguknak külföldi felsőoktatási intézményt. „Két-három diákról már most tudom, hogy felvették őket valamelyik külföldi egyetemre” – mondta az Eduline-nak Németh Tibor, a gimnázium igazgatója, hozzátéve: vannak olyan volt diákjaik, akik ma már Oxfordban vagy a Sorbonne-on tanulnak, de népszerű Dánia is, „ott angolul ingyen, tandíjmentesen lehet tanulni, így Koppenhágában, Aarhusban és Horsens egyetemeire is járnak kazinczysok”. A legnépszerűbb mégis Ausztria. „Vannak mosonmagyaróvári hallgatók, akik bejárnak a bécsi egyetemre. Reggel felülnek a vonatra, este pedig hazajönnek, hiszen nekik az közelebb van, mint Budapest” – magyarázta Németh Tibor.

„A matekos és a biológiás osztály eredményei nemzetközileg elismertek, így ebből a két osztályból többen felvételiznek külföldre, és általában fel is veszik őket a legjobb európai egyetemekre” – mondta kérdésünkre Plugor Magor, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatóhelyettese. Ez az a szegedi gimnázium, amelynek 12. M osztálya azzal került be tavaly a hírebre, hogy megdöntötték az intézmény rekordját: a 146 érettségi osztályzatból csak három volt négyes, a többi mind ötös, mégpedig úgy, hogy a jegyek egyharmadát emelt szintű vizsgán szerezték a diákok. A 28 fős osztályból ráadásul tízen európai elit egyetemen folytatták tanulmányaikat.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×