eur:
393.33
usd:
367.92
bux:
65878.06
2024. április 24. szerda György

Válaszolt az Országos Bírósági Hivatal

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) szerint nem törvényes az Országos Bírói Tanács (OBT) működése.

A szervezet közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy a szervezet jelenleg nem rendelkezik az előírt 15 taggal és egyes bírósági szintek képviselete nem biztosított.

Darák Péter, aki a Kúria elnökeként az OBT-nek is a tagja, a testület szerdai ülésén azonban úgy foglalt állást, hogy a testület a tagok jelenlegi számával is működőképes. A szervezet törvénysértést állapított meg az Országos Bírósági Hivatal elnökének ellenőrzésekor a Győri Ítélőtábla és a Fővárosi Törvényszék beadványai alapján. Az OBT a kinevezési döntések mellett Handó Tünde elnök tájékoztatási gyakorlatát és egyes döntései indoklásának elmaradását is törvénysértőnek nevezte.

"A bírói, bírósági vezetői pályázatok elbírálásában az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a jogszabályoknak megfelelően vett részt 2017-ben is. Ez évben 274 bírói pályázat elbírálására került sor, melyekre összesen 1919 pályázó jelentkezett. A pályázatok 94,5% eredményesen zárult. Az OBT-nek az erről szóló részletes tájékoztatót az OBH már 2018. március 28-án megküldte, amelyet azonban az OBT sajnálatosan még nem vett napirendre. A 2018. május 3-án közzétett sommás véleményről akkor tud nyilatkozni az OBH, amikor az alapul szolgáló jelentést véleményezésre megkapja, ha megismeri a tagok és a tanácskozási joggal rendelkezők írásbeli észrevételeit, kérdéseit, és ha az OBT meglévő tagjainak ezeket tárgyaló megbeszéléséről a jegyzőkönyvet kézhez veheti" - közölte a hivatal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×