eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Végleges a negyedik Orbán-kormány névsora - a nap hírei

Hat régi és hat új minisztere lesz az új kormánynak. Jogerősen megállapította a választás országos listás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság. Békeszerződéssel zárja le a 65 évvel ezelőtti háborút a két Korea. A nap legfontosabb hírei április 27-én.

Hat régi és hat új minisztere lesz az új kormánynak. Palkovics László vezetésével nemzeti innovációs és technológiai tárca alakul. Gulyás Gergely vezeti majd a Miniszterelnökséget, Benkő Tibor lesz a honvédelmi, Nagy István a földművelésügyi, Kásler Miklós az emberi erőforrásokért felelős miniszter. Bártfai-Mager Andrea tárca nélküli miniszterként felel majd a nemzeti vagyon kezeléséért. Posztján marad Rogán Antal a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, valamint Pintér Sándor belügy, Varga Mihály pénzügy, Trócsányi László igazságügyi, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Süli János továbbra is tárca nélküli miniszterként felügyeli a paksi atomerőmű bővítését. Az új kormány az Országgyűlés alakuló ülését követő hetekben áll fel.

A 2020-tól kezdődő uniós költségvetési ciklusban a lehető legnagyobb fejlesztési keretet szeretné Magyarországnak a kormány - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az Ecofin szófiai ülésén kiemelte: meg kell hagyni a tagállamok számára a mozgásteret a termelékenységet, a foglalkoztatást, a befektetés-ösztönzést és a modern technológiai fejlesztéseket segítő strukturális reformok kialakításában.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint nem igaz, hogy Magyarország orosz megrendelésre folytatná az Ukrajna-politikáját. Szijjártó Péter a NATO külügyminiszteri találkozójának szünetében hangsúlyozta: a kormány lépései mögött egyedül az a szándék húzódik meg, hogy Kijev mielőbb visszavonja a Kárpátalján élő 150 ezres magyar kisebbség jogait sértő törvényeket. A tárcavezető azt is hozzátette, hogy Magyarország több szolidaritást vár el a NATO-tól.

Jogerősen megállapította a választás országos listás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság. Az NVB a Fidesz-KDNP-nek 42, a Jobbiknak 25, az MSZP-Párbeszédnek 12, az LMP-nek 7, a DK-nak 6 országos listás mandátumot osztott ki. Az országos listás eredménymegállapító határozat ellen 3 napon belül a Kúriához lehet fordulni bírósági felülvizsgálati kérelemmel, aminek nincs halasztó hatálya. Az országos listán bejutott képviselők mandátumát a tervek szerint május 4-én adják át az Országházban.

Szél Bernadett lesz az LMP 9 fős parlamenti frakciójának vezetője. A képviselőcsoportból Demeter Márta, Keresztes László Lóránt és Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettesként fog dolgozni. Az Országgyűlésben az LMP adja a fenntartható fejlődés bizottságának elnökét, a posztra Schmuck Erzsébetet választotta meg a frakció. A honvédelmi bizottságba Demeter Mártát a költségvetésibe pedig Csárdi Antalt jelöli alelnöknek az LMP.

Nincs napirenden a képviselők béremelése - közölte a Fidesz-frakció a sajtóban megjelent hírekre reagálva. A Blikk írt arról, hogy a képviselői alapilletményt a jelenlegi nettó fél millióról, 665 ezer forintra emelnék. A Fidesz képviselőcsoportjának közleménye felidézi, hogy az országgyűlési képviselők illetményének összegét az Országgyűlésről szóló törvény szabályozza.

Mulasztott az Országgyűlés a kárpótlási szabályok módosításakor - állapította meg az Alkotmánybíróság. A testület határozata szerint a mulasztást azzal követte el a törvényalkotó, hogy egyes esetekben lehetetlenné tette a kárpótlásra jogosultak számára vételi joguk gyakorlását. A testület felszólította az Országgyűlést, hogy jogalkotói kötelezettségének 2018. december 31-éig tegyen eleget.

Rövidesen indulhat a sármelléki repülőtér fejlesztése. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1-2 hónapon belül aláírhatja a 6,6 milliárd forintos fejlesztésről szóló támogatási szerződést a Hévíz önkormányzata által üzemeltetett leszállóhelyen. A pénz technikai, technológiai, infrastrukturális fejlesztésekre fordítható.

Május 6-a és 11-e között ismét Erdélyben dolgoznak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntesei. Az orvosok kórházakban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, és ha kell, kezelik a rászoruló gyermekeket. Az önkéntes orvosi csoport évente kétszer utazik Hargita megyébe, ahol gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítenek a rászorulóknak.

Romániában már félszáz halálos áldozata van a kanyarónak, miután újabb gyerek halt bele a betegségbe. Az 50. halálos áldozat egy 4 éves gyerek volt a kelet-romániai Iasi megyéből. Az országban 2016 szeptembere óta van kanyarójárvány.

A Lajos Artúr Károly nevet kapta Vilmos herceg és Katalin hercegnő hétfőn született harmadik gyermeke. A Kensington-palota bejelentette azt is, hogy a gyermek hivatalos megszólítása Ő Királyi Fensége, Louis, Cambridge hercege. Szülei és két idősebb testvére is a Cambridge hercege, illetve hercegnője címet viseli.

Békeszerződéssel zárja le a 65 évvel ezelőtti háborút a két Korea - ebben állapodott meg a két ország vezetője. A jelenlegi fegyverszünetet felváltó szerződést várhatóan még az idén aláírják a felek. A két politikus abban is megállapodott, hogy szorosabbra fűzi a két ország diplomáciai kapcsolatait és állandó összekötő irodát hoz létre a határ észak-koreai oldalán fekvő Keszongban.

Németország továbbra is szoros tárgyalásokat folytat Washingtonnal, amíg Donald Trump nem dönt az iráni atomszerződésről - jelentette ki Washingtonban Angela Merkel német kancellár. Az amerikai elnök május 12-én dönt arról, hogy megújítja-e az iráni atomprogramról 6 nagyhatalom által aláírt szerződést, amelyben Teherán vállalta, hogy csökkenti atomtevékenységeit a szankciók fokozatos feloldása fejében.

Kiáll a nyugat-balkáni országok európai perspektívája mellett az Európai Unió, de a szükséges feladatokat nem Brüsszelnek, hanem az egyes országoknak kell elvégezniük - hangzott el a Brdo-Brioni folyamat elnevezésű fórum szkopjei csúcstalálkozójának plenáris ülése után. A találkozón Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Macedónia, Koszovó és Albánia államfői mellett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, valamint Bojko Boriszov, az unió soros elnökségét ellátó Bulgária kormányfője vett részt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×