eur:
393.49
usd:
368.24
bux:
66258.84
2024. április 24. szerda György

Kemény ítéletet mondott a Nébih a tejfölökről

A 20 százalékos tejfölök majdnem felét találta élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból kifogásolhatónak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta terméktesztje, minden vizsgált termék tejszínből és a tejföl gyártásához szükséges élő tejsavbaktériumokból készült.

A hivatal honlapján közzétett közlemény szerint a 29 magyar és 2 külföldi tejfölre kiterjedő vizsgálat azt is nézte, hogy termékek megfelelnek-e a Magyar élelmiszerkönyv előírásainak.

A Nébih a vizsgálatot követően 15 termékkel, illetve gyártóval szemben indított eljárást.

Túlnyomó részük csupán figyelmeztetésben részesült, 3 gyártóval szemben viszont összesen 700 ezer forint élelmiszerellenőrzési bírságot szabtak ki.

A közlemény szerint a vizsgált tejfölöket nem hamisították növényi zsírral és más adalékanyaggal, lisztet sem találtak bennük. Utóbbit állományjavító vagy sűrítő anyagként használják.

Egy tejföl penészes volt, romlott árunak minősült, egy másikban pedig a tejsavbaktériumok száma nem érte el az élelmiszerkönyvben meghatározott mennyiséget, ráadásul a csomagolásán nem táblázatos formában tüntették fel a tápértékeket. Jelölési hibának minősítették a gluténmentes megjelölést is, hiszen minden tejföl természetes módon gluténmentes, ezért a Nébih szerint a kifogásolt termék nem létező értéktöbbletet sugallt.

A leggyakoribb hiba az alacsony zsírtartalom volt, ennek értéke 13 tejfölnél nem érte el a csomagoláson feltüntetett értéket. Az egyik külföldi terméknél az eltérés több mint 10 százalék volt, a többinél csak kis mértékű különbséget találtak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Bár most minden rossz okozójának az üvegházhatású gázokat tartjuk, földtörténeti időtávon nézve a tüzet alig néhány perce használjuk. Az emberiség energetikai növekedése hatalmas, az ókori Egyiptomban 3500 kcal-t használtak fel az emberek naponta, ma ez fajlagosan 250 000 kcal fejenként - emelte ki a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciájának harmadik szekciójában Molnár Szabolcs, az MVM Zrt. termelési felügyeleti igazgatója. Hogy mi a hidrogén szerepe, illetve hogy állunk a szél vagy a fotovoltaikus energia terén, arról is beszéltek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×