eur:
392.98
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Feltőkésítésről és a hitelezési gyakorlat módosításáról döntött a Világbank - a nap hírei

Hétfőn ismét sztrájkolnak az Air France dolgozói és a francia vasutasok. A szervezők szerint több mint tízezren vettek részt az I bike Budapest bringás felvonuláson.

Feltőkésítésről és a hitelezési gyakorlat módosításáról döntött a Világbank. A washingtoni közgyűlésen Kína szavazati arányának növeléséről is szó volt. A határozatot az IMF és a Világbank közös bizottsága is jóváhagyta. Az egyezmény a Világbank pénzügyi évének júliusi kezdetével lép életbe. Az ülést lezáró közlemény szerint a globális gazdaság az idén és jövőre is 3,9 százalékkal növekedhet, de az erősödő pénzügyi sebezhetőség, a fokozódó kereskedelmi és geopolitikai feszültségek, valamint a magas globális adósságállomány veszélyezteti a világgazdaság kilátásait.

Elvi megállapodás született az Európai Unió és Mexikó közötti szabadkereskedelmi megállapodás korszerűsítéséről. Ezzel gyakorlatilag vámmentessé válik a teljes árukereskedelem a felek között. A szerződés ratifikálásához elegendő lesz az uniós tagállamok kormányait tömörítői tanács és az Európai Parlament jóváhagyása. Jelenleg a mexikói áruexport körülbelül 80 százaléka az Egyesült Államokba irányul.

Pekingben a héten kezdődik a világ legnagyobb autóipari kiállítása. Az Auto China 2018 középpontjában az elektromos-autók állnak. Kínában az első negyedévben 143 ezer elektromos és hibrid autó kelt el, 154 százalékkal több, mint a tavalyi első negyedévben. A kormányzat mr adminisztratív eszközökkel is kényszeríti a gyártókat a piacképes elektromos autók gyártására.

Hétfőn ismét sztrájkolnak az alacsony bérek miatt az Air France dolgozói és a francia vasutasok. Ez lesz a 10. munkabeszüntetés február óta. Az újabb sztrájknapon is csak a járatok 75 százaléka közlekedik. A vasutasok a kormány reformja ellen is tiltakoznak. A kabinet egyik célja, hogy megszüntesse a vasúti dolgozók kivételezett helyzetét. A lakosság továbbra sem támogatja az akciókat.

Egy tanulmány szerint katasztrofális következményekkel járna a brit élelmiszeripar számára, ha Nagy-Britannia kereskedelmi megállapodás nélkül lépne ki jövőre az Európai Unióból. A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy a brit élelmiszer- és italgyártó ágazat teljes exportjának fele 5 országba irányul, és ezek közül 4 az Európai Unió tagja. A szektor közvetlenül 400 ezer alkalmazottat foglalkoztat, egyharmaduk külföldi uniós tagállamokból érkezett.

Megválasztotta első női elnökét wiesbadeni kongresszusán a Német Szociáldemokrata Párt. A kormánypártot ezentúl Andrea Nahles szövetségi parlamenti frakcióvezető irányítja. A 47 éves politikusra az érvényesen szavazó küldöttek 66,3 százaléka, 414 fő szavazott.

A német szövetségi parlament elnöke szerint Orbán Viktor nagy bizalmat kapott a magyar lakosságtól a parlamenti választáson. Wolfgang Schäuble, a Kereszténydemokrata Unió politikusa egy lapinterjúban arra a kérdésre, hogy az Európai Néppártban vannak olyan követelések, hogy a Fideszt zárják ki a pártcsaládból, azt mondta: európai szinten is létezik párton belüli demokrácia, és nem kell mindenkinek egyetértenie mindenkivel.

A 3-as metróvonal felújításánál több állomás speciális akadálymentesítéséről is dönthet szerdán a Fővárosi Közgyűlés. A jelenlegi terv a 20 állomás közül még csak 12 akadálymentesítését tartalmazza, de további 6 megálló is kaphat úgynevezett ferdepályás felvonót. A speciális akadálymentesítésre 5,6 milliárd forintot kap a BKV. A közgyűlésen szó lehet még a Lánchíd felújításáról, valamint a városnéző buszok üzemeltetéséről szóló koncessziós szerződésről is.

Támogatja az újabb népszavazási kezdeményezést a Római parti mobilgát ügyében a Demokratikus Koalíció. A párt Budapest védelmében csatlakozik a május 18-án induló aláírás-gyűjtéshez, a későbbiekben pedig a népszavazási kampányhoz és erre hív minden ellenzéki pártot, civil szervezetet és magánszemélyt.

A szervezők szerint több mint tízezren vettek részt az I bike Budapest bringás felvonuláson. Az idén először kisgyerekes családoknak rövidített útvonalon I bike Mini is indult a Liszt Ferenc térről. A felvonulás ideje alatt jelentős forgalom korlátozások voltak.

Megkezdődött a dunai hajózási szezon. Völner Pál, a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke elmondta: a Dunakanyar fejlesztésére - kikötők és a flotta megújítására - több mint 10 milliárd forintot fordít a kormány. Továbbá a Tiszán most indul egy 5 milliárd forintos program, amelynek részeként kirándulóhajók vásárolhatók.

Már hétfőn megkezdődik a központi szúnyogirtás. A gyérítés földi és légi úton egyszerre zajlik majd összesen 6.300 hektárnyi vízfelületen. A központi programot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság irányítja, de az önkormányzatok saját költségükön önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×