eur:
393.73
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Feltőkésítésről és a hitelezési gyakorlat módosításáról döntött a Világbank - a nap hírei

Hétfőn ismét sztrájkolnak az Air France dolgozói és a francia vasutasok. A szervezők szerint több mint tízezren vettek részt az I bike Budapest bringás felvonuláson.

Feltőkésítésről és a hitelezési gyakorlat módosításáról döntött a Világbank. A washingtoni közgyűlésen Kína szavazati arányának növeléséről is szó volt. A határozatot az IMF és a Világbank közös bizottsága is jóváhagyta. Az egyezmény a Világbank pénzügyi évének júliusi kezdetével lép életbe. Az ülést lezáró közlemény szerint a globális gazdaság az idén és jövőre is 3,9 százalékkal növekedhet, de az erősödő pénzügyi sebezhetőség, a fokozódó kereskedelmi és geopolitikai feszültségek, valamint a magas globális adósságállomány veszélyezteti a világgazdaság kilátásait.

Elvi megállapodás született az Európai Unió és Mexikó közötti szabadkereskedelmi megállapodás korszerűsítéséről. Ezzel gyakorlatilag vámmentessé válik a teljes árukereskedelem a felek között. A szerződés ratifikálásához elegendő lesz az uniós tagállamok kormányait tömörítői tanács és az Európai Parlament jóváhagyása. Jelenleg a mexikói áruexport körülbelül 80 százaléka az Egyesült Államokba irányul.

Pekingben a héten kezdődik a világ legnagyobb autóipari kiállítása. Az Auto China 2018 középpontjában az elektromos-autók állnak. Kínában az első negyedévben 143 ezer elektromos és hibrid autó kelt el, 154 százalékkal több, mint a tavalyi első negyedévben. A kormányzat mr adminisztratív eszközökkel is kényszeríti a gyártókat a piacképes elektromos autók gyártására.

Hétfőn ismét sztrájkolnak az alacsony bérek miatt az Air France dolgozói és a francia vasutasok. Ez lesz a 10. munkabeszüntetés február óta. Az újabb sztrájknapon is csak a járatok 75 százaléka közlekedik. A vasutasok a kormány reformja ellen is tiltakoznak. A kabinet egyik célja, hogy megszüntesse a vasúti dolgozók kivételezett helyzetét. A lakosság továbbra sem támogatja az akciókat.

Egy tanulmány szerint katasztrofális következményekkel járna a brit élelmiszeripar számára, ha Nagy-Britannia kereskedelmi megállapodás nélkül lépne ki jövőre az Európai Unióból. A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy a brit élelmiszer- és italgyártó ágazat teljes exportjának fele 5 országba irányul, és ezek közül 4 az Európai Unió tagja. A szektor közvetlenül 400 ezer alkalmazottat foglalkoztat, egyharmaduk külföldi uniós tagállamokból érkezett.

Megválasztotta első női elnökét wiesbadeni kongresszusán a Német Szociáldemokrata Párt. A kormánypártot ezentúl Andrea Nahles szövetségi parlamenti frakcióvezető irányítja. A 47 éves politikusra az érvényesen szavazó küldöttek 66,3 százaléka, 414 fő szavazott.

A német szövetségi parlament elnöke szerint Orbán Viktor nagy bizalmat kapott a magyar lakosságtól a parlamenti választáson. Wolfgang Schäuble, a Kereszténydemokrata Unió politikusa egy lapinterjúban arra a kérdésre, hogy az Európai Néppártban vannak olyan követelések, hogy a Fideszt zárják ki a pártcsaládból, azt mondta: európai szinten is létezik párton belüli demokrácia, és nem kell mindenkinek egyetértenie mindenkivel.

A 3-as metróvonal felújításánál több állomás speciális akadálymentesítéséről is dönthet szerdán a Fővárosi Közgyűlés. A jelenlegi terv a 20 állomás közül még csak 12 akadálymentesítését tartalmazza, de további 6 megálló is kaphat úgynevezett ferdepályás felvonót. A speciális akadálymentesítésre 5,6 milliárd forintot kap a BKV. A közgyűlésen szó lehet még a Lánchíd felújításáról, valamint a városnéző buszok üzemeltetéséről szóló koncessziós szerződésről is.

Támogatja az újabb népszavazási kezdeményezést a Római parti mobilgát ügyében a Demokratikus Koalíció. A párt Budapest védelmében csatlakozik a május 18-án induló aláírás-gyűjtéshez, a későbbiekben pedig a népszavazási kampányhoz és erre hív minden ellenzéki pártot, civil szervezetet és magánszemélyt.

A szervezők szerint több mint tízezren vettek részt az I bike Budapest bringás felvonuláson. Az idén először kisgyerekes családoknak rövidített útvonalon I bike Mini is indult a Liszt Ferenc térről. A felvonulás ideje alatt jelentős forgalom korlátozások voltak.

Megkezdődött a dunai hajózási szezon. Völner Pál, a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke elmondta: a Dunakanyar fejlesztésére - kikötők és a flotta megújítására - több mint 10 milliárd forintot fordít a kormány. Továbbá a Tiszán most indul egy 5 milliárd forintos program, amelynek részeként kirándulóhajók vásárolhatók.

Már hétfőn megkezdődik a központi szúnyogirtás. A gyérítés földi és légi úton egyszerre zajlik majd összesen 6.300 hektárnyi vízfelületen. A központi programot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság irányítja, de az önkormányzatok saját költségükön önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×