eur:
393.09
usd:
367.1
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Kiugróan magas a magyar halálozási arány - lapszemle

Versenyképességi tényező a családbarát munkahely, aránytalan a szociális tüzelőtámogatás, népesedési katasztrófa Magyarországon, nőtt a feketefoglalkoztatás mértéke - erről írnak a pénteki lapok.

Ma már versenyképességi tényező, ha egy munkahely családbarát, rugalmasan működik, és tekintettel van a dolgozók otthoni hátterére és körülményeire – olvasható a Magyar Időkben. Az állásajánlatok között egyre gyakoribb annak a ténynek a feltüntetése, hogy az adott munkahelyen családbarát szemlélet uralkodik, így a részmunkaidő, valamint a csökkentett munkaidős nap is ösztönző lehet.

A szociális tüzelőtámogatás aránytalan, a szegényebb településekre kevesebb fa jut, mint a módosabbakra – olvasható a Népszavában a Habitat for Humanity Magyarország legutóbbi tanulmánya alapján. A szociális tüzelőanyag-támogatás ma az alacsony jövedelműek egyetlen központi lakásfenntartási támogatása. Bár minden ötödik magyar lakást kizárólag fával fűtenek, a támogatás a központi lakhatási összegek mindössze 1,6 százalékára rúg – teszi hozzá a lap.

Népesedési katasztrófáról ír a Portfolio. A Visegrádi négyeken belül ugyanis 2012 és 2016 között messze Magyarország rendelkezett a legmagasabb a halálozási aránnyal, és mivel az élveszületések is elmaradtak a többi országétól, nálunk volt a leggyorsabb a természetes fogyás üteme. A várható élettartam és a népesség koreloszlása alapján megállapítható, hogy nem azért kiguróan magas a magyar halálozási arány, mert a lakosságban sokkal több az idős ember, az okok inkább az életmódban és az egészségügyi rendszerben keresendők.

Nőtt a feketefoglalkoztatás mértéke – közli a Világgazdaság a nemzetgazdasági tárca foglalkoztatásfelügyeleti főosztályának adataira hivatkozva. A munkaügyi hatóság ellenőrzéseiben érintett munkavállalók 17,11 százalékát alkalmazták feketén 2017-ben, míg 2016-ban ez az arány csak 12,73 százalék volt. Az építőiparban ellenőrzött dolgozók majdnem felét, 47 százalékát feketén foglalkoztatták tavaly.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×