eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Előválasztást szeretne 2019-re Horváth Csaba

Előválasztásokat szorgalmaz az MSZP fővárosi képviselője a legesélyesebb ellenzéki jelölt meghatározására a 2019-es polgármester-választásokra. A választáson bárki részt vehetne, aki regisztrált.

Elsőként a Népszava írta meg, hogy előválasztással futna neki az MSZP a jövőre esedékes budapesti polgármester-választásnak. Horváth Csaba, a szocialista párt fővárosi képviselője szerint a legutóbbi választások is azt mutatták, hogy a tárgyalóasztalnál a pártok nem tudnak megállapodni, márpedig csak egy esélyes jelölt tud nyerni a kormánypártok jelöltjével szemben.

"Mi nem párttag-versenyt akarunk hirdetni, hiszen abban minden esetben az MSZP nyerne, ez nem volna sem fair, sem elfogadható a partnerek számára. Azoknak a választóknak kell dönteni, akik egyébként baloldali vagy demokratikus elkötelezettségük miatt jelenleg ellenzéki politikusra, képviselőre vagy éppen polgármesterre vagy önkormányzati képviselőre adnák le a szavazatukat".

Regisztráltak is szavazhatnának

Tehát Horváth Csaba elképzelése szerint az előválasztáson nemcsak a pártok jelöltjei indulhatnának, hanem akár civilek is, és nemcsak párttagok szavazhatnának, hanem bárki, aki előzetesen hajlandó regisztrálni és el is menne elővoksolni.

"A résztvevő szervezetek fel tudják ajánlani az adott választókörzetben lévő irodáikat, ahol, nyilván rendezett körülmények között – ez egy zárt, mindenki által lepecsételt szignált urnát jelent –, (…) tehát ez arról szól, hogy van egy nap, ki van jelölve, regisztráció, értéknyilatkozat, és voksolnak. Én ebben nem tudom, hogy milyen különleges költségekkel járna".

Tárgyalások

Arra a felvetésre, hogy nem volna-e olcsóbb és egyszerűbb a közvélemény-kutatások alapján a legalacsonyabb elutasítottságú jelölt mögé állni minden jelölőszervezetnek, Horváth Csaba a következővel felelt: "Nem elutasítottsággal, hanem támogatottsággal mérik a választás napján a jelöltet, ezért mégiscsak azt kell megnézni, hogy ki az, akire a legtöbben hajlandók voksolni".

Arról, hogy a többi pártot felkeresték-e már elképzelésükkel, Horváth Csaba elmondta, hogy eddig csupán háttérbeszélgetések voltak, a hivatalos megkeresést jövő hétre tervezik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×