eur:
393.47
usd:
366.89
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Kiengedték Gyárfás Tamást, miután a Fővárosi Főügyészség házi őrizet elrendelését indítványozta - a nap hírei

Vizsgálatot kezdeményez az autóbuszok kötelező biztosításának emelése miatt a Fejlesztési Minisztérium. Bezárja budapesti irodáját Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa.

Vizsgálatot kezdeményez az autóbuszos személyszállítók kötelező biztosítási díjainak emelése miatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A tárca szerint a díjak egyidejű, nagyarányú emelése miatt akár a kartellgyanú vagy az erőfölénnyel való visszaélés vizsgálata is indokolt lehet. Ezért a fejlesztési minisztérium mielőbbi egyeztetésre és vizsgálatra kérte fel a Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági Versenyhivatal vezetőit. A buszosokat képviselő Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete szerdán kért beavatkozást a díjak drasztikus növekedése miatt.

Jelenleg a tesztelés és beüzemelés szakaszában van az az öt, 3-as metró pótlását szolgáló autóbusz, amely a várt 30-ból megérkezett az Ikarustól. Ezt a BKV közölte az InfoRádióval. A társaság közleményében arra hívja fel a figyelmet hogy a járművek finomhangolása is zajlik és a le nem szállított buszoknál az adás-vételi szerződésnek megfelelően érvényesíti majd a cég a kötbért. A BKV azt is hangsúlyozza, hogy a pótlási feladatok ellátásához megfelelő mennyiségű és megfelelő műszaki állapotú autóbusszal rendelkezik.

Iparpolitikai együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a visegrádi országok gazdasági miniszterei. Varga Mihály a találkozó után azt mondta: a V4 kormányzatok közös feladata a régióban működő ígéretes kis- és középvállalkozások regionális, majd nemzetközi piacra jutásának támogatása. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: a visegrádi államok között elsősorban az innovatív technológiák terén nyílik lehetőség az együttműködés további erősítésére.

Van jövője az olajiparnak, mert az urbanizáció miatt az elektromos autók mellett szükség van a hagyományos meghajtású gépkocsikra is - mondta a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója. Hernádi Zsolt az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: jelenleg az alternatív meghajtású járművek részesedése 2 százalék, de tovább nő a hagyományos meghajtásúaké is. Mint mondta: a meglévők 15-20 éves kifutási ideje miatt így szerinte 2030-ban a Mol bevételének többsége még mindig a hagyományos üzemanyagok értékesítéséből származik majd. A Mol igazgatósága által posztján ma megerősített cégvezető vállalkozás-barátnak tartja a kormány gazdaságpolitikáját, de az oktatás és az egészségügy területén komoly strukturális változtatásokat sürget.

Mégsem veszi meg az OTP a román bankot. A magyar pénzintézet a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölte, hogy megszűnt a romániai Banca Romaneasca megvásárlására vonatkozó adásvételi szerződés. Korábban a Román Nemzeti Bank nem hagyta jóvá az akvizíciót. Ez ellen az OTP fellebbezett, de most a fellebbezést is visszavonta.

Bezárja budapesti irodáját Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa - írta honlapján a Die Presse című osztrák napilap a szervezet New York-i központjára hivatkozva. Az alapítvány ezzel egy időben úgy döntött, hogy nyáron Berlinbe költözteti irodáját. A hírt - mint a Die Presse írta - személyesen az alapítvány elnöke, Patrick Gaspard közölte Budapesten. A bécsi irodával is rendelkező szervezet nem kívánta megindokolni a budapesti irodája bezárására vonatkozó döntést. A budapesti iroda 1984 óta működött Magyarországon.

Kiengedték Gyárfás Tamást, miután a Fővárosi Főügyészség házi őrizet elrendelését indítványozta. A vádhatóság közleménye szerint ugyanakkor elutasították a panaszt a gyanúsítás és a bűnügyi őrizet elrendelése ellen. A Magyar Úszószövetség volt elnökét, médiavállalkozót Fenyő János meggyilkolásának ügyében hallgatták ki és vették őrizetbe még kedden a hatóságok. A gyanúsításban gyilkosságra való felbujtás szerepelt. A főügyészség a gyanúsított személyi körülményeire, eddigi életvezetésére és együttműködő magatartására hivatkozva kezdeményezte a házi őrizetet, nyomkövető alkalmazása mellett. A Budai Központi Kerületi Bíróság pénteken dönt a kérdésben.

Az ELTE Nagytétényi úti kollégiumának felújításán egy leszakadó függőhíd okozta azt a balesetet, amelyben két munkás életét vesztette. Ezt a felsőoktatási intézmény közölte. A BRFK korábbi tájékoztatása szerint a külső állványzatról esett le a két férfi, az ügyben büntetőeljárás indult. Az egyetem részvétét fejezi ki, és azt is közölte: egyeztet az elhunytak családtagjaival a segítségnyújtás lehetőségeiről.

Újra kell kezdeni a Budaházy-ügyet. A Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárásra utasított a terrorcselekménnyel és más bűncselekményekkel vádolt Budaházy György és társai ügyében. A vád szerint a Budaházy György által létrehozott Magyarok Nyilai elnevezésű terrorszervezet 2007 és 2009 között erőszakos cselekményekkel próbálta megváltoztatni az akkori, szocialista-szabaddemokrata kormány politikáját és félelmet kelteni a lakosság egyes csoportjaiban.

Megnyílt a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a fővárosi Millenáris parkban. Vasárnapig 26 ország 160 kiállítója várja a közönséget, amely több mint 170 program közül is válogathat. A 2018-as könyvfesztivál ország díszvendége Szerbia. Az idei rendezvény író díszvendége Daniel Kehlmann német író.

Megválasztották Miguel Díaz-Canelt Kuba új elnökének. A politikus az elődei által vezetett szocialista forradalom, és a gazdasági reformok folytatását ígérte. Az új államfő megválasztásával a karibi országban véget ért a csaknem 6 évtizedes Castro-korszak. Az 58 éves villamosmérnök volt az egyetlen jelölt és Raúl Castro utódja lesz. Az 1959-es forradalom óta a kubai vezetésben csak egyszer volt személycsere.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×