eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Cseh turista keni be barátnőjét napvédővel a hőségben az Erzsébet téren. Június 23-án az erős ultraibolya-sugárzás miatt UV-riasztást adtak ki Magyarországon.
Nyitókép: Beliczay László

Már tavasszal is elő a naptejjel!

A tavaszi napsütésben könnyebb leégni, ezért érdemes napvédő krémet használni - hívta fel a figyelmet Nagy Katalin bőrgyógyász-kozmetológus főorvos. A gyermekek csak a nekik készített krémet használják, valamint fontos, hogy arcra ne naptejet, hanem krémet kenjünk - mondta a szakember.

A hosszú hideg, és sötét téli hónapok után úgy tűnik, hogy visszafordíthatatlanul itt a tavasz. Egy kicsit ilyenkor mindenki fellélegzik, élvezi a jó időt, a napsütést, megy a természetbe, parkba, kirándulni. De a tavasz kihívásokat is rejteget számunkra, mivel a tél után a bőrünk nincs felkészülve a hirtelen változásra.

Nagy Katalin, bőrgyógyász-kozmetológus főorvos az InfoRádióban elmondta: a télből a tavaszba szinte egy nap alatt fordul át az idő, és

ilyenkor még védtelen a bőr,

nincs előkészülve úgy, mint nyáron, amikor a tavaszi lassú pigmentáció már végbement. Ráadásul a levegő is tisztább ilyenkor, a napsugarak könnyebben áthatolnak rajta.

Nyáron annyival jobb helyzetben van a bőrünk, hogy átestünk már egy tavaszon, amikor elkezdődött egy barnulási folyamat, így akkor könnyebben meg tudjuk védeni.

"Az emberek fejében az a tévhit él, hogy csak nyáron kell védekezni a nap ellen, pedig ez nem így van.

Tavasszal ugyanúgy kell védekezni, különösen azoknak, akik nem akarják, hogy a szeplőjük, vagy a barna foltjaik előjöjjenek" - tette hozzá a Nagy Katalin.

A főorvos szerint nagyon fontos, hogy a gyermekekre különösen figyeljünk ilyenkor.

"A gyermekeknek csak nekik készült napozókrémet, vagy napvédő krémet lehet használni,

mivel ezek a krémek fizikai szűrőt tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy nem hatol be a bőrbe a napsugár, tehát nem tud károsodást előidézni, hanem visszaverődik azokról a fizikai szűrőkről, amit ezekben a krémekben alkalmaznak" - hangsúlyozta Nagy Katalin.

A főorvos véleménye szerint a naptejek tárháza nagyon széles, vannak a kifejezetten gyermekeknek készült naptejek, illetve a felnőttekneknek valón belül vannak a csak kémiai szűrőt tartalmazó és a kémiai és fizikai szűrőt is tartalmazó készítmények.

A naptej kiválasztásánál az is nagyon fontos, hogy a bőrtípusunknak megfelelő legyen.

"Nem mindegy, hogy valakinek pattanásos a bőre vagy száraz. Mindig bőrtípusunknak megfelelően válasszunk, és arra is figyelni kell, hogy a naptejek testre valók, a krémek pedig elsősorban az arcra"

- mondta a főorvos, hozzátéve, hogy ennek oka a tej és a krém közti szerkezeti különbség, a vivőanyag eltérése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×