eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Polt Péter legfőbb ügyész az Országos Bírói Tanács alakuló ülésén a Kúria épületében 2018. január 30-án.
Nyitókép: Mohai Balázs

Polt Péter levelet írt az OLAF elnökének

Polt Péter legfőbb ügyész levélben tájékoztatta Ingeborg Gräßle-t, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának (OLAF) elnökét a 4-es metró és a közvilágítási projekt ügyéről.

A legfőbb ügyész levelében hangsúlyozta, hogy az OLAF zárójelentésében csupán

az Alstom SA szerződéseivel kapcsolatban tartalmaz igazságügyi ajánlást, a többi szerződésnél „szabálytalanságot (tehát nem bűncselekménygyanút) állapít meg”.

Polt Péter arról is tájékoztatja az elnök asszonyt, hogy az előbbi szerződés ügyében a magyar és a brit hatóságok már a bizottság vizsgálatának megkezdése előtt nyomozást folytattak vesztegetés és más bűncselekmények gyanúja miatt, ez jelenleg is folyamatban van.

Az ügyészség vezetője hozzátette: az OLAF jelentése alapján a Miniszterelnökség is feljelentést tett egyes szerződésekkel kapcsolatban, a vádhatóság pedig ez alapján nyomozást rendelt el.

Budapest, 2017. szeptember 20.
Ingeborg Grässle, az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának vezetője sajtótájékoztatót tart a budapesti Európa Ponton 2017. szeptember 20-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Ingeborg Grässle, az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának vezetője (Fotó: Máthé Zoltán, MTI)

A magyarországi közvilágítási projekttel kapcsolatban az illetékes Pest Megyei Főügyészség nyomozást rendelt el január végén, „különlegesen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt” – írta Polt Péter, aki megdöbbenésének is hangot adott: „Elnök Asszonynak az újságcikk szerinti nyilatkozata valódi nyomozást kér számon a magyar hatóságokon, amit megütközéssel olvastam, hiszen Elnök Asszonyt nyilvánvalóan

félrevezető célzattal tájékoztatták, úgy, mintha Magyarországon lenne „nem valódi” nyomozás is”.

A legfőbb ügyész arra is felhívja a figyelmet, hogy az OLAF-nak büntetőügyek lefolytatására, bűncselekmények gyanújának vizsgálatára nincs hatásköre.

„Amennyiben az OLAF vizsgálata során bűncselekmény gyanúját észleli, az illetékes tagállami hatósághoz kell fordulnia”

– hangsúlyozza Polt Péter. Az ügyészség vezetője hozzátette, hogy félrevezető lehet a bizottság elnökének nyilatkozata, mely szerint az OLAF által lefolytatott vizsgálat kimondta, hogy csalás történt. „Az OLAF ugyanis valójában a hatáskörének megfelelően bűncselekmény gyanúját észlelte, de bűncselekmény elkövetését és személyi felelősséget nem állapított meg” – fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×