eur:
393.74
usd:
364.99
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Még 50 ezer aláírás hiányzik az egymillióhoz

Európa szegényebb lesz, ha egyetlen kisebbség is elvész - hangsúlyozta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szombaton Gárdonyban, ahol a hazai nemzetiségek képviselőivel közösen aláírta a Minority SafePack - Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés támogató ívét.

Soltész Miklós elmondta, hogy a közös aláírással szerették volna felhívni a figyelmet az aláírásgyűjtés fontosságára. Kiemelte: arra szeretnék késztetni az uniós vezetőket, hogy a nemzeti kisebbségek megmaradásáért ők is mindent megtegyenek, mert "a színes Európa sok nemzetből és azok sok hagyományából áll".

Tárnok Balázs, a Rákóczi Szövetség jogi szakértője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy mintegy 50 ezer aláírás hiányzik a szükséges egymillióhoz.

A polgári kezdeményezés érvényességének egyik feltétele már teljesült: 7 európai uniós tagállamban (Magyarország mellett Szlovákia, Románia, Spanyolország, Dánia, Lettország és Horvátország) megvan a szükséges minimum aláírás.

Tárnok Balázs közölte:

  • Magyarországon mintegy 420 ezer
  • Erdélyben 270 ezer
  • Felvidéken több mint 50 ezer aláírás gyűlt össze.

Megemlítette, hogy április 3-ig kell a hiányzó aláíróíveket összegyűjteniük.

Aki támogatná a kezdeményezést, elektronikus úton a www.jogaink.hu oldalon vagy papír alapon valamennyi postahivatalban ingyenes válaszborítékban feladva megteheti.

Soltész Miklós a Velencei-tavi Vízi Sportiskolában táborozó, Nagybecskerek környéki vajdasági gyerekeknek elmondta: Magyarország az Alaptörvénynek megfelelően mindent megtesz a 13 őshonos nemzetiség megmaradásáért, nyelvük, kultúrájuk fennmaradásáért. A feladat nem könnyű, mert sokan így is feladják nemzetiségüket - tette hozzá.

Az államtitkár megemlítette, hogy a határon túli magyarok megmaradásáért is mindent elkövetnek, így azt is szorgalmazzák, hogy a vajdasági magyarok magyarként nevelkedjenek, miközben Szerbia megbecsült állampolgárai maradnak.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×