eur:
394.95
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Van elég gáz a kereskedelmi gáztárolókban - a nap hírei

Az energiahivatal szóvivője szerint van elég gáz a kereskedelmi tárolókban. Az LMP nem kezdeményez további tárgyalásokat az ellenzéki pártokkal, a DK szerdára újra egyeztetésre hívja az LMP-t. Jövő május 23-a és 26-a között lesznek az európai parlamenti választások. A nap legfontosabb hírei március 20-án.


Szinte biztos, hogy nem lesz szükség a stratégiai gázkészlet megnyitására - mondta az InfoRádiónak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője. Scherer Zsolt azt hangsúlyozta: van elég gáz a kereskedelmi gáztárolókban. Korábban az Erste olaj- és gázipari elemzője megerősítette a Magyar Nemzet információját, hogy a 4,4 milliárd köbméter összkapacitású állami tulajdonú tárolókban már csak 220 millió köbméter földgáz van. Pletser Tamás az InfoRádióban ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is: Magyarország rendelkezik stratégiai készletekkel.

A parlament nemzetbiztonsági és költségvetési bizottsági ülése is határozatképtelen volt a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt. Az ellenzék javaslatára mindkét testület napirendjén szerepelt volna egyebek mellett Kósa Lajos 4,3 milliárd eurós vagyonkezelési ügye. Molnár Zsolt, a nemzetbizonsági bizottság szocialista elnöke elmondta: még az április 8-ai országgyűlési választás előtt kísérletet tesz a bizottság összehívására. Mesterházy Attila a költségvetési bizottság szocialista elnöke bejelentette, hogy levelet ír Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, hogy elérje, a fideszes képviselők vegyenek részt a bizottság ülésein.

Nem kezdeményez további tárgyalásokat az LMP az ellenzéki pártokkal, miután a Jobbikkal sem sikerült megállapodni. Szél Bernadett, a párt miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott, hogy az ajtó bezárult. Ugyanakkor az egyéni visszalépéseket nem zárta ki. Előzőleg Toroczkai László, a Jobbik alelnöke azt mondta, hogy nincs értelme annak, hogy a Jobbik az LMP-vel egyeztessen, mert úgy látja: az ellenzék vezető ereje mára a Jobbik. A Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke ugyanakkor azt kérte az LMP-től, hogy szerdán folytassák a tárgyalásokat. Molnár Csaba hozzátette, hogy a DK a kölcsönös visszaléptetésekben hisz.

Tárgyalásra hívta az Együtt és a Momentum vezetőit az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. Karácsony Gergely a Facebookon azt írta, hogy szomorúan veszi tudomásul az LMP döntését, hogy nem kívánnak tárgyalni a demokratikus pártokkal a választási együttműködésről. Juhász Péter, az Együtt elnöke közölte: pártja ott lesz az egyeztetésen.

A legutóbbi hírek szerint a Momentum eddig 3, míg az LMP két egyéni körzetben jelentett be visszalépéseket más ellenzéki párt jelöltje javára. A budapesti 15-ös körzetben, Pestszentlőrincen az LMP-s jelölt, Kassai Dániel, valamint a Momentumos jelölt is a szocialista Kunhalmi Ágnes, az MSZP-Párbeszéd jelöltje javára lép vissza. Az LMP-s Ságodi Zoltán emellett Veszprém 2-es számú választókörzetében a jobbikos Kepli Lajos javára lép vissza. A Momentum Szekszárdon az LMP-s Hadházy Ákos, Marcaliban pedig a jobbikos Steinmetz Ádám javára lép vissza.

Megkezdődött a csillagászati tavasz, vasárnap pedig jön a nyári időszámítás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján azt írja, kedden 17 óra 15 perckor következett be a tavaszi napéjegyenlőség. A tájékoztatás szerint ebben az évszázadban már nem lesz március 21-én napéjegyenlőség, a következő ilyen alkalom 2102-ben lesz. 2048-ban pedig a szökőévek miatt március 19-re csúszik a csillagászati tavasz kezdete. A nyári időszámítás vasárnap kezdődik, amikor hajnali 2-kor 3 órára kell állítani az órákat.

Jövőre, május 23-a és 26-a között lesznek az európai parlamenti választások - döntött az uniós tagállami kormányok képviselőit tömörítő tanács. A hivatalos jóváhagyásra június végéig várni kell. Az uniós tagállamok lakói 5 évente határoznak arról, hogy kik képviseljék őket az Európai Parlamentben. Mivel a hatályos törvények szerint Magyarországon csak vasárnap lehet választást tartani, így a magyarországi voksolás minden bizonnyal jövő év május 26-án lesz.

Egy több millió eurós líbiai kampányfinanszírozási ügyben őrizetbe vették, és kihallgatják Nicolas Sarkozy volt francia elnököt. A Le Monde című napilap azt írja: a gyanú szerint Líbiából finanszírozták a politikus 2007-es választási kampányát. A volt államfő ügyvédje egyelőre nem nyilatkozott a kényszerintézkedésről.

Lovaggá ütötték Ringo Starrt, a Beatles egykori dobosát. A Liverpoolban született, de Los Angelesben élő 77 esztendős Sir Ringo Starr a brit zenei életben kifejtett tevékenységéért került fel a brit uralkodó által újév alkalmából elismerésben részesítettek listájára, amelyet még tavaly decemberben hoztak nyilvánosságra.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×