eur:
388.97
usd:
363.5
bux:
68043.21
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Szél Bernadett, az LMP társelnöke beszédet mond a párt ünnepi megemlékezésén egy fővárosi szállodában az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapján, 2018. március 15-én.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Szél Bernadett: az ajtó bezárult

Teljes ellenzéki együttműködés híján az LMP nem kezdeményez újabb egyeztetéseket a többi párttal a választás előtt, ugyanakkor továbbra is nyitottak a tárgyalásra, és nem zárják ki az egyéni visszalépéseket. A következő hetekben azonban a választók mozgósítására koncentrálnak – jelentette be Szél Bernadett, a párt miniszterelnök-jelöltje.

Az LMP két társelnöke,Szél Bernadett és Hadházy Ákos Gémesi Györggyel, az LMP-vel választási szövetségre lépett Új Kezdet elnökével közösen értékelték újságírók előtt az elmúlt napok ellenzéki egyeztetéseit.

Szél Bernadett kijelentette: a Jobbik ragaszkodik ahhoz, hogy 106 egyéni jelöltet indítson a választáson, holott minden mértékadó elemzés szerint a legszélesebb körű együttműködés vezethet kormányváltáshoz. A DK is ragaszkodik a saját jelöltjeihez - tette hozzá.

Közölte azt is: az elmúlt napok tárgyalásának legfontosabb tanulságának azt tartja, hogy

az ellenzéki oldalon a párttömbök még nem értették meg a szavazópolgárok akaratát, és nem kerültek közelebb egy teljes ellenzéki koordináció megvalósításához.

Szerinte pártja mindent megtett a széleskörű együttműködés érdekében, azért, hogy a választók minden körzetben egyetlen ellenzéki jelölttel találkozzanak. Ez nem az egyéni stratégiák helye - közölte, hozzátéve: tiszta helyzetet kívántak teremteni, de ahogy fogalmazott, nem mindenki érdekelt abban, hogy tiszta helyzet legyen Magyarországon.

Három hetet szántak a tárgyalásokra, amelyek során bátor kezdeményezéssel éltek - vélekedett -, sőt "bementünk az oroszlán barlangjába". Jelentős kockázatokat vállaltak a tárgyalások létrejötte érdekében, ezeket a tárgyalásokat azonban nem lehet a végtelenségig húzni. Vagyis Szél szerint az ajtó bezárult, az LMP több tárgyalást nem kezdeményez az ellenzéki pártokkal.

Közölte ugyankkor azt is: "ahol egy ajtó bezárul, ott mindig nyílik egy másik", arra utalva, hogy a cél jelenleg a minél nagyobb választási részvétel elérése. Megjegyezte: ebben Vona Gáborral, a Jobbik elnökével is egyetértett hétfő esti, egy benzinkúton tartott tárgyalásukon.

Hadházy Ákos leszögezte: bárki bármit mond, pártja nem rúg fel semmilyen asztalt, csupán feláll attól az asztaltól, amelyhez partnerei - a Jobbik valamint az MSZP és szövetségesei - egyszerre nem voltak hajlandók leülni, de figyelni fog arra, mi zajlik ott.

Úgy fogalmazott: ne vegyen arra mérget a Fidesz, hogy nem lesznek még meglepetések a választás előtt.

Gémesi György azt közölte: pártszövetsége mindent megtett azért, hogy utat nyisson a párbeszédnek, ezt az utat nem ők zárták be. Azt mondta: rajtuk kívül senki nem akar őszintén megállapodni, és azok, akik most együttműködésről beszélnek, semmit nem tettek azért.

A sajtótájékoztató közben derült ki, hogy a budapesti 15-ös körzetben az LMP-s jelölt, Kassai Dániel visszalép az MSZP-Párbeszéd jelöltje, Kunhalmi Ágnes javára. Az Index azt írta, hogy Szél Bernadettet meglepte, hogy a tájékoztató közben jelent meg a hír, de természetesen tudott róla.

Az LMP vasárnap részt vett a Demokratikus Koalíció és az MSZP-Párbeszéd képviselőivel folytatott egyeztetésen, amely megállapodás nélkül ért véget,majd Gyurcsány Ferenc és Molnár Gyula is az LMP-t bírálta. Szél Bernadett és a másik társelnök, Hadházy Ákos hétfőn késő éjjel a Jobbik elnökével, Vona Gáborral is találkozott, de ez is megegyezés nélkül zárult. Az LMP-sek arra tettek kísérletet, hogy rávegyék a Jobbikot, működjön együtt más pártokkal, hogy az egyéni választókerületekben teljes legyen a koordináció a fideszes jelöltekkel szemben, ám a Jobbik jelezte, egyedül indul és helyi szinten sem kíván megállapodásokat kötni.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×