eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén az Országgyűlés Irodaházában 2018. március 20-án.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Két bizottsági ülést is bojkottáltak a kormánypárti képviselők

Az úgynevezett Kósa-ügyről is tárgyalt volna a parlament költségvetési és nemzetbiztonsági bizottsága.

A Fidesz és a KDNP képviselői nem jelentek meg az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának mai ülésén, ezért a testület határozatléptelen volt.

A bizottság szocialista elnöke, Mesterházy Attila elmondta: a kormánypárti politikusok megszegték a Házszabályt a távolmaradásukkal, mert a testületnek több indítványt meg kellett volna tárgyalnia a benyújtásuktól számított 30 napon belül, így viszont kifutnak a határidőből.

Mesterházy Attila hozzátette, hogy a bizottság megvitatta volna – egyebek mellett – a letelepedési kötvények ügyét és Kósa Lajos 4,3 milliárd eurós botrányát, de a meghívottak Varga Mihály nemzetgazdasági, és Seszták Miklós fejlesztési miniszter még csak nem is válaszoltak az elnök levelére. Szűcs Lajos, a Költségvetési Bizottság fideszes alelnöke is csak egy szűkszavú, indoklás nélküli levélben jelezte a kormánypárti tagok távolmaradását. Mesterházy Attila ezt szabotázsnak tartja, és most azzal próbálkozik, hogy a Kósa-ügyben írásbeli kérdésekkel csikar ki válaszokat a minisztériumoktól.

Szakács László, a bizottság szocialista tagja sérelmezte, hogy a testület nem tudta megtárgyalni a 13. havi nyugdíjról szóló javaslatát. Szabó Tímea, a Párbeszéd független országgyűlési képviselője pedig azért csalódott, mert az egészségügyi szakdolgozók 50 százalékos béremeléséről szóló indítványa parlagon maradt. Az LMP-s Demeter Márta a házelnökhöz fordul a fideszesek hiányzása miatt.

Fél órával később és egy épülettel távolabb,

az országgyűlési képviselők irodaházában szintén a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt kudarcba fulladt a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának ülése is.

Az ellenzék ezen is a Kósa-ügyet szerette volna boncolgatni, és a szakszolgálatok vezetői meg is jelentek, de a fideszes és KDNP-s tagok széke üresen maradt.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke kisstílűnek és botrányosnak tartja a kormánypárti politikusok bojkottját. Jelezte, hogy írásbeli kérdésekkel fordul a Belügyminisztériumhoz, az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz, az Információs Hivatalhoz, a Magyar Nemzeti Bankhoz és az adóhatósághoz.

A fideszesek távolmaradásának hírét felháborodva fogadta az LMP-s Szél Bernadett és frakciótársa Demeter Márta, valamint a jobbikos Mirkóczki Ádám is. Megpróbálkoztak azzal, hogy egy zárt tanácskozást kezdeményezve válaszokat kapjanak Pogácsás Tibortól, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárától és a szakszolgálatok vezetőitől, de ők a jogszabályokra hivatkozva elutasították ezt a kérést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×