INFORÁDIÓ 
2020. július 5. vasárnap
Emese, Sarolta

mobiltelefon

autó

kresz

büntetés

eu

A kör bezárult: nagyon drága a mobilozás az autóban

A kör bezárult: nagyon drága a mobilozás az autóban

Infostart

Az utolsó uniós tagállamban, Svédországban is szabálytalan már mobiltelefonnal a kézben autót vezetni. Magyarországon 10 000 forint a helyszíni bírság, de ezzel még viszonylag olcsók vagyunk Európában.

A KRESZ szerint "a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat". Ha valakit vezetés közbeni tiltott mobilozáson kapnak a rendőrök, az

10 ezer forintos helyszíni bírságra és három büntetőpontra

számíthat, szabálysértési eljárásban 20 ezer forintos büntetést kaphat.

Az európai országok közül utolsóként nemrégiben Svédországban tiltották meg a sofőröknek a mobilozást. Az északi országban idén február 1-től 160 eurós (49 ezer forint) büntetésre számíthatnak a szabályt be nem tartók - írja a hvg.hu.

Érdekességek az összeállításból:

  • Franciaországban már akkor is büntetnek, ha az útról lehúzódva, álló kocsiban telefonálunk. A franciáknál ugyanúgy 135 euró (42 ezer forint) a büntetési tétel, ha mobilozás közben halad, vagy áll a jármű, kivéve, ha parkolóban vagy magánterületen mobilozunk.
  • Az Egyesült Királyságban átszámítva akár 340 ezer forint is lehet a büntetés.
  • Olaszországban, Észtországban és Spanyolországban 594, 400, illetve 300 euróra (183, 123, illetve 92 ezer forint) bírságolhatnak a helyi hatóságok.
  • Ugyancsak komoly bírságra lehet számítani a következő országokban: Norvégia (160 euró, 49 ezer forint), Hollandia (150 euró, 46 ezer forint), Görögország (150 euró, 46 ezer forint), Portugália (120 euró, 37 ezer forint).
  • Ausztriában 25 eurót (8 ezer forint), Németországban 40 eurót (12 ezer forint), Horvátországban 70 eurót (22 ezer forint), Szlovákiában pedig 62 eurót (19 ezer forint) kell fizetni.
  • A legolcsóbban Litvániában lehet megúszni a vezetés közbeni tiltott mobilozást: csak 12 euró (3700 forint) a pénzbírság.
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018